ivan blagojevic, foto dusan mitic carFoto: Dušan Mitić Car

Značajna podrška Grada, koja je bila ključna za naš rast do Top deset džez festivala u Evropi, po anketi britanskog Gardijana, danas se svela na dodelu krajnje nedovoljnih sredstava iz budžeta i na zlonamerne kontrole gradske budžetske inspekcije, koja pokušava da nas kriminalizuje, kaže za Danas direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Blagojević je nedavno za naš list kazao da organizatori ovog internacionalnog džez festivala ozbiljno razmišljaju da ga izmeste u neku evropsku državu, a da je prioritetni razlog nebriga države, koja je za festival uvek izdvajala mala sredstva.

Ovih dana je, međutim, “otkrio” da postoji i nerazumevanje Grada Niša, koji je ove godine iz budžeta izdvojio svega 24 miliona dinara, odnosno čitavih 12 miliona dinara manje od sredstava koja su opredeljena pred početak kovid epidemije 2020.

Obrazloženje zvaničnika bilo je da festival nije opravdao trošenje šest miliona dinara, tako da je taj iznos odbijen od prvobino planiranih 30 miliona.

Direktor Nišvila: Podrška grada Niša svela se na umanjena sredstva i zlonamerne inspekcijske kontrole 1
Foto: Nišvil produkcija

„Odlukom o značajnom smanjenju budžeta za festival odbornici su pucali sebi u nogu. Zbog nedostatka sredstava morali smo da napravimo slabiji festival, bez zvučnih hedlajnera, pa će posećenost i različiti prihodi od turista biti manji. A zna se da Nišvil obično poseti više od 100.000 ljudi i da je među turistima 70 odsto stranih, te da on Gradu vrati daleko više novca nego što od njega dobije“, kaže Blagojević.

On kaže da je sukob gradske budžetske inspekcije i Nišvila počeo u julu prošle godine, neposredno pred početak 27. festivalskog izdanja, kada su se u najveće postavljali stejdževi, a ona započela proveru finansijsko poslovanje festivala u 2020. kovid godini.

Osporila je Nišvilu „pravdanje tri pozicije“, ali je festival odbio da vrati tih 877.000 dinara, te protiv njenog rešenja podneo tužbu Upravnom sudu, uveren da će ono biti poništeno.

Direktor Nišvila: Podrška grada Niša svela se na umanjena sredstva i zlonamerne inspekcijske kontrole 2
Foto: Nišvil/Zoran Ćirić

„Budžetska inspekcija je na našu tužbu reagovala prekršajnom prijavom protiv mene i pokušajem pokretanja krivičnog postupka kod Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije. Zatim je sprovela ekspresnu dvodnevnu kontrolu finansijskog poslovanja u 2021, ali ne kod nas- plašeći se naše nove tužbe, već u Upravi za kulturu, kojoj su naložili da nam, nakon šest meseci od predatog izveštaja, ne prizna to što smo polovinu honorara Džipsi kingsa platili iz gradskih sredstava. Naložila je da ceo iznos za njihov nastup platimo iz svojih sredstava, jer na Savetu festivala nismo pravovremeno usvojili izmene u programu. A Savet festivala nam je, inače, prihvatio kroz izveštaj tu izmenu, odnosno zamenu jednog benda drugim zbog više sile, odnosno bolesti frontmena“, objašnjava Blagojević.

On kaže da je inspekcija, takođe, naložila Upravi za kulturu da Nišvilu ne prizna plaćanje dela pratećih programa iz gradskog budžeta, navodeći da festival treba da ih finansira iz sopstvenih sredstava.

Nišvil, inače, insistira na ovim programima, koji su besplatni za posetioce, da bi privukao što više turista u grad, te obogatio kulturnu ponudu, odnosno omogućio Nišlijama koji ne mogu da kupe ulaznice za glavni program da prate ovaj sadržaj, kaže.

„Uprava za kulturu je sabrala ova dva nalaza, za 2020. i 2021, i zatražila da Gradu vratimo šest miliona dinara, pripretivši tužbom redovnom sudu. Grad je brže bolje reagovao, umanjivši nam budžet za tih šest miliona, koji je prethodno bio umanjen za još šest miliona u odnosu na period pre korone. Na taj način nas je Grad proglasio krivim, ne poštujući izveštaj sopstvenog Saveta festivala i ne pružajući nam priliku da na sudu dokažemo da smo u pravu“, kaže Blagojević.

On dodaje da su, u ovakvoj atmosferi, i „brojna“ javna preduzeća uskratila sponzorstva festivalu.

Prethodnih godina njihova podrška je bila skromna, ali prilično redovna.

 

Grad kaže da podržava Nišvil, pa i tako što mu daje stolice

Nadležni u gradu su kazali za Južne vesti da je Nišvil ove godine trebalo da dobije 30 miliona dinara, ali da su mu tu sumu smanjili za 6.392.534 dinara, jer je budžetska inspekcija utvrdila da organizator nije opravdano potrošio 5.515.113 miliona, tokom prošle, i 877.421 dinara, u 2020. godini. Oni su rekli da podržavaju Nišvil i tako što mu ne naplaćuju zauzimanje javnih površina i besplatno daju da koriste inventar, poput stolova i stolica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari