Đaci pomažu konzervatorima 1

Uz pomoć konzervatora zrenjaninskog muzeja u Tarašu su obnovljena umetnička dela vajarke LJubice Tapavički, a vredna zbirka skulptura i crteža nalazi se u osnovnoj školi gde je smeštena nakon prodaje kuće umetnice.

 Skulpture i crteži iz kuće preneseni su u školu koja je došla na ideju da napravi spomen-sobu pomenutoj umetnici, pa su se na poziv učitelja i nastavnika odazvali konzervatori zrenjaninskog muzeja. Tokom maja održane su i edukativne radionice konzervacije, u koje su bili uključeni učenici, prateći direktno proces konzervacije predmeta.

– Učesnici radionica pokazali su veliku zainteresovanost za konzervatorski rad, čime je i postignut cilj, a to je podizanje svesti kod dece o očuvanju umetničke baštine za buduća pokoljenja. Formiranje spomen-sobe posvećene LJubici Tapavički u školi u Tarašu jedan je od koraka ka očuvanju zavičajne kulturne baštine. Nove generacije koje stasavaju u ovoj školi imale bi kontinuiranu edukaciju o značaju čuvanja i prezentovanja umetničkih dela – navodi kustoskinja Sanja Vrzić iz narodnog muzeja Zrenjanin.

Saradnja između osnovne škole „Svetozar Marković Toza“ iz Taraša i zrenjaninskog Muzeja započela je 2016. godine. Spaseno je od propadanja oko 10 skulptura, bista i portreta. Naročito se ističe gipsani predložak za skulpturu „Prelja“ koja se nalazi na platou između Rimokatoličke katedrale i Gradske biblioteke u Zrenjaninu.


       Banatski motivi

LJubica Tapavički (1925-2006) pripada generaciji posleratnih vajara. Završila je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Sretena Stojanovića i Ilije Kolarovića. Na istoj akademiji je okončala i postdiplomske studije. Više od dve decenije radila je kao likovni pedagog u Beogradu. Vezanost za rodni kraj je posebno iskazala 1982, kada je Zrenjaninu poklonila dvadeset svojih radova. Izradila je i niz spomen-bista u našoj zemlji. Posebna specijalnost bili su joj sitna plastika, medalje i plakete u kojima preovlađuju stari banatski motivi ispunjeni preljama, pastirima i etno motivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari