Đorđe Kadijević osvojio nagradu za najboljeg glumca 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević osvojio je na međunarodnom festivalu igranog i dokumentarnog filma Sent Endrjuz u Škotskoj nagradu „Ralf Ričardson“ za najboljeg glumca, saopštile su Filmske novosti.

„Da budemo jasni, Kadijević ne glumi u ovom filmu. Ipak, njegovo prisustvo, vitalnost i istina, njegovi uvidi, opservacije i poetsko promišljanje žila su kucavica ovog filma. Kadijevićevi osvrti nas iznova podsećaju na krhkost istorije, neumitnost protoka vremena i najvažnije događaje koji ostavljaju svoj trag u svačijem životu“, obrazložio je žiri.

Dokumentarno ostvarenje „Oflag XIII-B”“režirao je Đorđe Milosavljević Gera, a scenario napisao Mihajlo Vitezović.

„U ovom filmu, tragom svog oca, koji je tokom Drugog svetskog rata odveden u nemačko zarobljeništvo da se više ne vrati, režiser Đorđe Kadijević nalazi to što ga je učinilo onim što je danas“, navode u saopštenju Filmske novosti.

U toku ovog biografskog filmskog narativa Đorđe prolazi kroz ceo svoj život od rođenja, bezbrižnog odrastanja, ljubavi prema ocu koji je bio oficir jugoslovenske kraljevske vojske, preko stradanja u Drugom svetskom ratu, dva bombardovanja, bežanja i, naposletku, odrastanja bez oca u posleratnom Beogradu.

Film je producirao Vojnofilmski centar Zastava film, producent je pukovnik Goran Ikonić, a dosad je prikazan na Martovskom festivalu, Filmskom festivalu u Sopotu (SOFEST) i Evropska saradnja: Filmska priča, prenosi n1info.rs.

Nagrada koju je Đorđe Kadijević osvojio nosi ime po slavnom engleskom glumcu ser Ralfu Ričardsonu koji, sa Džonom Gilgudom i Lorensom Olivijeom, čini deo velikog trojstva britanskih glumaca čije su uloge obeležile dvadeseti vek na sceni i na platnu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari