Đorđe Kadijević prvi dobitnik nagrade "Bela Lugoši" 1

Poznati srpski reditelj i scenarista Đorđe Kadijević prvi je dobitnik nagrade „Bela Lugoši“, koju Dead Lake festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti.

„Dead Lake 2: Povratak horora i vina“, koji se održava od 7. do 11. septembra pod sloganom „Hell of a Festival!“ (Pakleno dobar festival) u bioskopu Abazija kraj jezera Palić, predstaviće relevantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta, a fokus ovogodišnjeg festivala je na regionalnim filmovima.

Savet festivala odlučio je da prvi laureat ove novoustanovljene nagrade za izuzetan doprinos horor umetnosti bude naš proslavljeni reditelj Đorđe Kadijević, saopštili su organizatori.
„Iznenađen sam jer nisam navikao na javna priznanja i nisam ih očekivao, naročito ne sada, kada sam mislio da je završeno sa mojim bavljenjem umetnošću. LJudima sam prikazivao stravoužasne filmove, neki od njih su tretirali drevnu tematiku vampirizma, ali ja sam to uradio sa osećajem rasterećenosti, jer vampira više nema na ovim prostorima – pobegli su kada su videli šta sve ljudi rade“, izjavio je Kadijević povodom nagrade koju je dobio.

Kadijević je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih srpskih i jugoslovenskih reditelja, koji se u svom filmskom opusu bavio se najrazličitijim temama – od ratnih motiva, pa sve do fantastike i horora, čiji je začetnik na prostoru bivše Jugoslavije.

Najpoznatija ostvarenja koja potpisuje su kultni filmovi „Leptirica“ i „Sveto mesto“. Dobio je Grand Prix Evrope na festivalu u Rimu za najbolju TV seriju „Vuk Karadžić“, koja se i dalje smatra najboljom TV serijom ikad snimljenom na našim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari