Doba kad je umetnost cvetala 1Foto: Promo

Renomirana rimska galerija Skuderije del Kvirinale je u saradnji sa vašingtonskom Nacionalnom galerijom umetnosti priredila veliku izložbu naslovljenu „Veličanstveni barok: Umetnost u Đenovi od Rubensa do Manjaska“ , koja je posvećena zlatnom veku umetnosti Đenove u šesnaestom veku, jednoj od najslavnijih epoha u istoriji umetnosti svih vremena.

Prefiks u originalnom nazivu izložbe izložbe „Superba“ („veličanstvena“) sadrži njenu osnovnu odliku u samom naslovu ‘Superbarocco’. Reč je o umetnosti koja se stvarala u Đenovi, gradu koji je cvetao od petnaestog do prvih decenija sedamnaestog veka kao jedan od najvećih ekonomskih centara Evrope. Taj privredni uspeh se odrazio i na umetnost Đenove. Publika u Rimu sada može da vidi sve: od Rubensa i Van Dajka, preko Benedeta Kastiljonea, Domenika Piole, De Frarija do pejzaža Manjaska, ali i brojne skulpture koje su nastale u čuvenom kamenolomu iz Karare.

Zanimljiva je činjenica da je jedna od sala u kojoj se ova očaravajuća postavka može videti posvećena Rubensu. Upravo ovaj flamanski majstor kroz svoja dela anticipira gramatiku prave barokne umetnosti i uspostavlja dijalog sa umetnošću prethodne epohe. Treba reći i to da je Rubens svoja dela slikao po želji naručilaca, a to su bile ugledne porodice Đenove.

Ne treba zaboraviti da će Bernardo Stroci, čija se dela takođe mogu videti na izložbi, biti prvi koji se prepustio potpunom uticaju velikog flamanskog uzora, a taj uticaj je kombinovao je sa poetikom još jednog slavnog umetnika Mikelanđela Merizija Karavađa.

Tome treba dodati i podatak da su slike još jednog flamanskog slikara Antonisa van Dajka bile favorit među uglednim familijama u Đenovi.

Značajan deo postavke čine i pozajmice umetnina iz velikih muzeja, galerija, ali i privatnih kolekcija. Za ovu izložbu je priređen i obiman katalog na italijanskom jeziku pod naslovom „Oblik čudesnog“ („La forma della meraviglia“) čiji je izdavač Skira per Skuderije del Kvirinale. Izložbu su osmislili i postavili kustosi Pjero Piero Bokardo, DŽonatan Bober i Franko Bođero. Izložba je otvorena do 3. jula.

Rečju, celokupna izložba je uverljiva potvrda teze da je umetnost u Đenovi u vreme baroka cvetala. Bio je to grad koji je jedno vreme bio centar sveta. Zato je upamćen kao „Veličanstvena Đenova“ (Genova, la Superba).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari