Izložba „Taština malih razlika“ savremenog britanskog umetnika Grejson Perija svečano se otvara večeras u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (galerija N). Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, prvi je od pet gradova Zapadnog Balkana u kome će British Council predstaviti ovu izložbu do kraja godine.

„Taština malih razlika“ sastoji se od šest tapiserija velikog formata koje se odnose na klasno društvo, osam printova dela Vilijama Hogarta, koji je Grejsonu bio inspiracija, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Tapiserije istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama, one prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela, i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti.

Dokumentarni filmovi koji se nalaze u sklopu izložbe naslovljeni su „Radnička klasa“, „Srednja klasa“ i „Viša klasa“, a serijal prikazuje umetnikov kreativni proces koji je doveo do dizajniranja tapiserija. Sve epizode serijala završavaju se otkrivanjem tapiserija ljudima koji su učestvovali u serijalu, i njihovo reagovanje na način na koji Grejsonova dela prikazuju njihov ukus.

Grejson Peri jedan je od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler. Dobitnik je prestižne britanske Tarnerove nagrade za 2003. godinu, koja se dodeljuje za savremenu umetnost. Grejson koristi iskustva narodne umetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podele unutar akademske umetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

Ulaz za sve posetioce je slobodan, a zainteresovani će izložbu moći da pogledaju do 20. maja.
Izložbu realizuju British Council i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture Novi Sad 2021, a podržavaju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i kompanija KPMG.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari