Dodeljene nagrade Vidovdanski vitez 1

Uručivanjem nagrada Vidovdanski vitez, na Zlatiboru i u Čajetini su počele Vidovdanske kulturne svečanosti tokom kojih će biti priređeni brojni kulturni i drugi programi.

Pokrovitelj te manifestacije, koja se organizuje devetu godinu zaredom, je opština Čajetina, uz podršku Turističke organizacije Zlatibor.

Nagrade se dodeljuju, po oceni žirija, najistaknutijim i najuspešnijim pojedincima koji, zahvaljujući svojim dostignućima, godinama doprinose razvoju oblasti kojima se bave, ali i uspešnim kolektivima.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti je odlučio da nagradu za kulturu dodeli Aleksandri Ninković Tašić za obrazovno-istraživački rad „Pupin – memorijalni projekat“, LJubomiru Simoviću za književnost, Vojinu Ćetkoviću za glumu, Divni LJubojević za muziku, ikonopiscu Vojislavu Lukoviću za slikarstvo, a košarkaškom treneru Dušanu Ivkoviću za sport. Priznanje za medicinu je pripalo Hilandarskom lekarskom društvu, a za privredu – preduzeću Elektrovat d.o.o. za projekat Zaltiborske mini-hidroelektrane.

– Sva izvorišta i uporišta velikih vitezova srca i uma su ova mesta koja spajaju srpsku tradiciju, sa jedne strane, i pogled ka zvezdama sa druge strane – izjavila je primajući priznanje Aleksandra Ninković Tašić i istakla da „komisija na čelu sa Milanom Stamatovićem, predsednikom opštine Čajetina, treba da dobije priznanje Vitez za prepoznavanje pravih vrednosti“.

Nagrada akademiku Ljubomiru Simoviću je uručena u Beogradu, jer je on bio sprečen da prisustvuje svečanoj dodeli priznanja u hotelu Palisad. “Pojam vitez mi deluje previše pretenciozno”, rekao je Simović primajući priznanje i dodao da je lepo to što se Čajetina odlučila da dodeljuje priznanja za različite oblasti.

– Ako sam zaista vitez srpske glume, ja sam srećan čovek – poručio je glumac Vojin Ćetković.

U ime Hilandarskog lekarskog društva, na priznanju se zahvalio hirurg Predrag Savić i rekao da mu je velika čast što je to Društvo, koje nakon jedne godine postojanja broji više od 400 članova, stalo u red sa veličinama iz oblasti medicine koje su prethodnih godina dobili to priznanje.

– Ikonopisac se svakoga dana susreće sa vitezovima duha i tela, sa svetiteljima. Kao i svako dete i ja sam želeo da budem vitez, a sada mi se se ta želja ostvarila – rekao je primajući nagradu ikonopisac Vojislav Luković.

Radomir Milekić, suvlasnik preduzeća Elektrovat d.o.o. takođe se zahvalio na priznanju i naveo da mu je veoma drago što je u projektu Zlatiborske mini-hidroelektrane prepoznat i njegov značaj za loklanu zajednicu.

U umetničkom programu su učestvivali glumica Vjera Mujović i tenor Mirko Milanović.

Izložbe, predstavljanje knjiga i svečane akademije

Vidovdanskim kulturnim svečanostima počinje i obeležavanje 30. juna, Dana Čajetine. Juče je u galeriji Institita „Čigota“, u saradnji sa čajetinskom Bibliotekom „LJubiša R. Đenić“, otvorena izložba fotografija LJubovija Ršumovića „LJudi koje srećom srećem“. Večeras u 20 časova u istoj biblioteci biće predstavljena knjiga „Ratni dnevnik pukovnika Stevana Tucovića“, koju su priredili dr Aleksandar V. Savić i Đorđe Pilčević, u izdanju Istorijskog arhiva Užice i čajetinske Biblioteke, a o knjizi će govoriti LJubivoje Ršumović, Željko Marković i Aleksandar Savić. U sredu, 28. juna, u 20 časova u biblioteci će biti priređena svečana akademija povodom dana te ustanove i biće otvorena izložba mr Obrada Jovanovića, akademskog slikara, povodom njegovih 40 godina umetničkog rada. Dan kasnije, u 12 časova, planirano je otvaranje Dino parka na Zlatiboru, a u 15 časova na Kraljevom trgu predstaviće se Turistička zajednica Tuzlanskog kantona. Istog dana, u 19 časova u Kongresnom centru „Čigota“, biće otvoren Međunarodni festival sportskog filma, koji će trajati do 3. jula. Svečana sednica, povodom Dana opštine, najavljena je 30. juna u 12 časova u Domu kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari