Dodeljene su nagrade jubilarnog 10. festivala „Kustendorf Klasik“ 1Foto: Kustendorf Klasik Promo

Jubilarni 10. festival klasične muzike “Kustendorf Klasik” završen je sinoć na Mećavniku uz dodelu nagrada najboljim studentima muzike.

Prvo mesto i “Zlatna matrijoška” dodeljena je Rahmanu Satijevu, vokalnom solisti, studentu Oremburškog državnog fakulteta umetnosti „L. i M. Rostropovič“. Drugo mesto i “Srebrnu matrijošku” osvojio je Roman Sosnjin, pijanista, student Ruske muzičke akademije “Gnjesnih” P. I. Čajkovski, dok je bronzana matrijoška dodeljena Vladislavu Minejevu, saksofinisti sa Akademije džeza, Državne škole duvačkih instrumenata.

Dodeljena su i tri specijalna priznanja koja je nagradila porodica Kusturica. Priznanja su dobile dve violinistkinje sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Jovana Udović i Stojanka Pešić kao i Zoja Penjkova, student violine Moskovskog državnog konzervatorijuma “P. I. Čajkovski”.

Dodeljene su nagrade jubilarnog 10. festivala „Kustendorf Klasik“ 2
Foto: Ucesnici festivala Kustendorf klasik

O nagradama je odlučivao žiri koji su činili dirigent Mihail Golikov, direktorka Škole za muzičke talenta iz Ćuprije, Danijela Jović i kompozitor Aleksandar Sedlar.

Pre dodele nagrada, pred publikom Mećavnika je nastupio mladi talentovani violončelista Petar Pejčić u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

Osnivač festivala Emir Kusturica poručio je da Mećavnik treba da opstane kao pozornica za ono što se danas zove izuzetnim. “Sve što je ovde sagrađeno građeno je sa idejom da će jednoga dana da ovo selo ispune mladi talentovani ljudi iz celog sveta” – rekao je Emir Kusturica na zatvaranju festivala.

Festival Kustendorf Klasik zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“. „Ovaj događaj će postati blistava uspomena za ruske i srpske muzičare koji počinju svoju karijeru. I drago nam je što smo deo toga“, rekao je Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora „Gasprom njefta“ za korporativne komunikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari