Dogodilo se sutra u Salonu Muzeja savremene umetnosti 1

Međunarodna izložba „Dogodilo se sutra“, pod kustoskom upravom Une Popović, trebalo bi da bude otvorena sutra uveče od 19 sati u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Reč je o saradnji MSUB i Zaheta – Nacionalne umetničke galerije iz Varšave posredstvom koje će biti realizovane dve konceptualno različite izložbe. Prva, „Dogodilo se sutra“, kao što sam naslov kaže, ima nameru da predstavi moguću nelogičnost u događaju, odnosno fikciju koja u osnovi ima realističku naraciju i izgled. Postavka teži da interpretira žanr pseudodokumenta u umetnosti. Predstavljeni radovi se na zanimljiv i intrigantan način bave studijama dokumentarnog ugrađujući konceptualne postupke i ličnu imaginaciju u određene prostorne i vremenske narative. Recimo, inscenirani dokumentarac Karoline Bregue, „Strah od vatre“, govori o seriji požara koji su pogodili imaginarni severnoevropski grad i grupi respektabilnih istoričara umetnosti koji su ubeđeni da redovni razorni požari koji uništavaju muzejske zbirke omogućavaju mladim umetnicima da napreduju. Pored priča koje prenose, u fokusu ovih radova je i njihova izvedba – stilski i likovni jezik za kojim umetnici posežu da bi dočarali stvarno – od kompleksnog filma, do kućnog videa, animacije i realnog objekta.

Pored pomenute Karoline Bregue, na izložbi učestvuju umetnici i umetnice: Jacek Malinovski, Agnješka Polska, Asaf Gruber i akademik Dušan Otašević. On će predstaviti objekte iz serijala o Iliji Dimiću, jedinstvenom konceptu o „geniju i idealnom umetniku“. NJegovu živopisnu biografiju zajedno su osmislili Dušan Otašević i Branko Vučićević, filmski teoretičar, kritičar i scenarista. Izložba „Dogodilo se sutra“ biće dostupna publici do 4. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari