kavijar konekšnFoto: Promo

U sredu, 8. novembra u 20h, u Sali Amerikana Doma omladine Beorada, obaviće se projekcija i razgovor o filmu „Kavijar konekšn“ Dragana Nikolića, uz prisustvo autora i moderiranje producentkinje Jovane Nikolić.

Braća Pacov imaju dve mačke, dva psa, dva čamca i dve hiljade zabranjenih udica za lov ikrom bremenitih moruna. Jedna riba može da ih učini bogatim, ali “voda vara”, granice su relativne, a kavijar retko ima ukus novca.

„Kavijar konekšn” je „ribarski rulet” o dvojici braće morunaša, i njihovom pokušaju da uhvate veliku ribu, koja će im doneti laku zaradu i promeniti život. Dok se Pacovi kockaju sa pisanim i nepisanim zakonima prirode i društva, tonu sve dublje, a da to ne primećuju.

Film je premijerno prikazan na IDFA 2008. godine u takmičarskom programu First Appearance.

Osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, Veliki pečat za najbolji film u regionalnoj selekciji na Zagrebdoxu, CEI Event nagradu na Filmskom festivalu u Trstu, Živko Nikolić nagradu na Beldocsu, i GRAND PRIX za najbolji film na Beogradskom internacionalnom festivalu etnoloških filmova.

Dragan Nikolić je reditelj, scenarista i direktor fotografije filmova „Pogrebnik“ (2013), „Kavijar konekšn“ (2008) i „Nacionalni park“ (2006), sva tri premijerno prikazana na IDFA.

Scenarista je dugometražnog igranog filma „Reži“ (FEST 2019), ko-scenarista dugometražnog dokumentarnog filma „Made in Serbia“ (FEST 2005) i kratkog igranog filma „Beži zeko, beži“ (Kanski filmski festival 2003, prva nagrada u cinefondation kategoriji).

Autor je pozorišnih komada „Transilvanija“ (izvođenog 15 godina na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta) i „Ja, Amerikanac“ (uvrštenog u pet najboljih za Sterijinu nagradu 2014. godine).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari