Domaći dokumentarci otvaranju 11. Beldocs festival 1Foto: Beldocs

Domaći dokumentarni filmovi “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića i “Slatko od Ništa” Borisa Mitića otvoriće 7. maja 11. Beldoks festival projekcijama u Sava centru.

Tokom osam festivalskih dana biće prikazano još 96 dokumentaraca u 14 programa i devet bioskopskih sala, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Naslov “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića sniman je sedam godina i prati strip umetnika Aleksandra Zografa, koji otkriva neobični strip iz Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Kid, mali kaktus zarobljen u svojoj saksiji. Zaintrigiran, Zograf započinje istragu kroz život kreatora Kaktus Kida – manje poznatog umetnika Veljka Kockara, koji je bio streljan 1944. godine. “Film je potraga umetnika za drugim umetnikom”, precizirao je Marković, objašnjavajući da je njegov film hibridni dokumentarac, koji sadrži i igrane i animirane delove.

Kockara u filmu igra Milutin Milošević, a pojavljuju se Tihomir Stanić, Ana Mandić, Viktor Savić. Među Markovićevim sagovornicima u dokumentarnim delovima bili su i Jovan Ćirilov, Nikola Majdak i drugi. S druge strane, “Slatko od Ništa” je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da nam obrati prvi i poslednji put.

Dokumentarne kadrove Ničega snimali su direktori fotografija u 70 zemalja, a glas Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, dao je Igi Pop. Film je nakon premijere u Lokarnu prošle godine postao pravi festivalski hit, a ovo će biti njegova srpska premijera.

Beldocs će i, kako je objasnio umetnički direktor festivala Marko Grba Singh, zatvoriti jedno domaće ostvarenje. U pitanju je film “Okupirani bioskop” Senke Domanović, koji govori o okupaciji bioskopa Zvezda, ali i o svim problemima sa kojima su se aktivisti našli nakon ove akcije, njihovim odnosima sa okolinom ali i među sobom. Pored ovih naslova, kako je Grba Singh objasnio, u srpskom takmičarskom programu naći će se i novo ostvarenje Biljane Tuturov “Kad svinje lete”, zatim film o kineskoj zajednici u Srbiji “Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu iz Morave” Tanje Brzaković, kao i novi dokumentarac Mladena Kovačevića “4 Years in 10 Minutes”.

Međunarodni takmičarski program činiće nova ostvarenja slavnih autora, poput filma Agnes Varde “Faces Places” koji je bio nominova za Oskara, zatim “Napalm”, novi film Kloda Lanzmana, reditelja slavnog desetočasovnog dokumentarca o holokaustu “Šoa”, u kome pratimo njegovu posetu Severnoj Koreji, te ostvrenje “Piazza Vittorio” Ejbela Ferare, koji je već najavljena kao gost 11. Beldocsa. Prema rečima Igora Stanojevića, selektora festivala, selekciju će činiti i filmovi mladih autora, koji se uglavnom bave odrastanjem ili ljudskim društvom.

Organizatori su najavili i novi program Meteori koji će se održavati u video sali Muzeja savremene umetnosti i Jugoslovenskoj kinoteci i koji će predstavti selekciju radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova. Takođe, u okviru 11. Beldocsa retrospektive filmova imaće austrijski reditelj Ulrih Zajdl i slovanički autor Vlado Skafar, obojica gosti festivala. Među brojnim programima, oni su izdvojili selekciju Beldocs Human Rights, gde će u fokusu biti ostvarenja o genocidu nad Jermenima u Turskoj, trgovinom ljudima i smrtnoj kazni. Na ove teme u Dvorani kulturnog centra Beograda biće organizovane i panel diksusije.

Filmovi će biti prikazivani i u okviru selekcija Front Page, Planet Earth, Fireworks, biografski dokumentarci, Muzički i plesni dokumentarci, kao i u okviru programa Posebne projekcije, gde će biti prikazan film “Our New President”. Ovo ostvarenje prikazuje kako je u Rusiji dočekana pobeda Donalda Trampa na američkim izborima, isključivo kroz video klipove sa Jutjuba. Posebnu projekciju imaće i film “Hotel Jugoslavija” u kome švajcarski reditelj, srpskih korena, Nikolas Vagnieres prikazuje istoriju SFRJ kroz istoriju hotela koji je nosio isto ime.

Filmovi će biti prikazivani u Sava centru, Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju jugoslovenske kinoteke, Muzeju savremene umetnosti, bioskopu Fontana, Centru za kulturu “Vlada Divljan”, bioskopu Cineplexx Ušće.

Ono što se ne razvija, po prirodi umire

“Za prvih deset godina uspeli smo da se pozicioniramo u festival B klase. U narednih deset godina, cilj nam je da uđemo među manifestacije posvećene dokumentarnim filmovima A klase, jer ono što se ne razvija po prirodi i umire”, istakao je direktor Beldocs festivala Mladen Vušurović.

In Progress

Ovogodišnji industry program biće platforma za predstavljanje domaćih dokumentarnih filmova u fazi razvoja. Cilj je da oni budu predstavljeni selektorima festivala, televizijskim urednicima, distributerima, producentima, kako bi dobili podršku u produkciji, postprodukciji, distribuciji ovih ostvarenja na festivalima, televizijama i VOD platformama. Prema rečima šefa ovog programa M. Đem Uztufekćija, biće dodeljene i dve nagrade – priznanje Filmskog centra Srbije u iznosu od 2.000 evra i pomoć producentske kuće Living Pictures za postprodukciju filma u vrednosti od 4.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari