“Dosta je sa ćutanjem": Jedinstveni autorski strip inspirisan pričama interseks osoba na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 1

Jedinstveni autorski strip „Dosta je sa ćutanjem“ inspirisan pričama interseks osoba, premijerno ćebiti predstavljen publici u okviru 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, 25. oktobra u 16 časova na štandu Francuske.

Ovo nesvakidašnje izdanje, prvo ovakve vrste u Srbiji, čiji je inicijator udruženje XY spektrum – organizacija za polno i rodno varijantne osobe, donosi  četiri autentične, samostalne priče i umetnička dela sa ključnim porukama i informacijama suptilno utkanim u tkivo stripa – kadrove, table i dijaloge.

Pored Kristiana Ranđelovića, predsednika Udruženja XY Spektrum, koscenariste i prve vidljive interseks osobe u Srbiji, u  izradi stripa učestvovali su i poznati autori/ke domaće strip scene: koscenarista Pavle Zelić i strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i Ana Milojković Omi. Izdavač je System Comics iz Beograda.

Kristian Ranđelović povodom nastanka ovog stripa kaže da je ideja bila da se interseks osobe i otkrivanje varijacija koje ih čine posebnim, kroz strip formu, pojasne i približe najviše mlađoj populaciji.

“Važno mi je bilo da se ispričane priče povežu sa realnim situacijama i osećanjima koje izazivaju kod svih učesnika/ca”, istakao je Ranđelović.

“Dosta je sa ćutanjem": Jedinstveni autorski strip inspirisan pričama interseks osoba na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 2
Foto: Promo Jana Adamović, Svi treba da znaju sta drugarstvo znaci_3

Povodom ovog izdanja, podseća se da se trenutno 1,7% ljudi u svetu smatra interseks osobama. Interseks varijacije se mogu utvrditi ili u vreme rođenja, tokom adolescencije, ili čak kasnije u životu. Sama tema je tek nedavno postala prisutna u domenu ljudskih prava i još uvek učimo o životima osoba koje su rođene sa različitim polnim karakteristikama, hromozomima i/ili hormonima. Ali, to je nešto o čemu se interseks osobama savetuje da ne razgovaraju, ni sa našim lekarima, ni sa našim porodicama, a ponekad se čak i čuva kao tajna od osobe kojoj se sve ovo dešava. U ovim okolnostima, interseks je osnova za diskriminaciju, stigmatizaciju, nasilje i stanja vezana za pogoršano mentalno zdravlje uzrokovana spoljnim faktorima.

Pavle Zelić: „Radeći na ovom stripu sam učio i naučio  kako se, timski i u harmoniji sinergije, jedna ovako teška tema može izneti iz ponora ličnog i opšteg neznanja na pijedestal komunikativne i prosvetljene umetnosti

Pavle Zelić, koscenarista stripa govoreći o radu na ovom izdanju kaže da je verovao da zna dosta o interseks osobama, ali da je kroz razgovor s Kristjanom shvatio kako to nije ipak tako.

“Kao magistar farmacije i neko ko je veoma aktivan u široj sferi javnog zdravlja u Srbiji i na međunarodnom planu, mislio sam da znam dosta toga o interseks osobama. Posle razgovora sa Kristianom shvatio sam da u stvari ne znam ništa. Pišući neretko provokativne, a često duboko emotivne i lične priče, stripove i filmove, mislio sam da znam mnogo o tome kako pretočiti sirova osećanja na papir. I opet je sledila spoznaja da na ovakvom zadatku, mogu i moram bolje. „Dosta je sa ćutanjem“ je delo za koje mi je čast i odgovornost da sam na njemu radio i da sam kroz njega ja učio… i naučio – kako se, timski i u harmoniji sinergije, jedna ovako teška tema može izneti iz ponora ličnog i opšteg neznanja na pijedestal komunikativne i prosvetljene umetnosti”, istakao je Pavle Zelić.

“Dosta je sa ćutanjem": Jedinstveni autorski strip inspirisan pričama interseks osoba na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 3
Foto: Promo
Ana Milojković, Hocu da znam kuda vodi ovaj put mene i život moj(1)

Strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i Ana Milojković Omi, članice Udruženja “Stripotetke”, kroz četiri priče opisale su živote interseks osoba različitih uzrasta, porekla i životnih okolnosti, sagledavajući temu stripa na raznovrstan i slojevit način.

Jana Adamović, autorka prve priče u ovom strip albumu kaže da se ona bavila roditeljima koji po rođenju dece saznaju da su njihove bebe interseks.

“Samim tim stavljeni su u situaciju da moraju doneti neke teške odluke i kasnije živeti sa posedicama tih odluka. Budući da sam i sama mama, duboko sam se povezala sa likovima radeći na ovom stripu, i želela sam da prenesem tu njihovu životnost čitaocima”, objašnjava Jana.

“Dosta je sa ćutanjem": Jedinstveni autorski strip inspirisan pričama interseks osoba na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 4
Foto: Promo Danica Jevdjovic, S one strane duge(1)

Dragana Radanović istakla je da je za nju rad na ovom projelktu bio veoma izazovan.

“Iako sa svojim studentima na fakultetu često radim na pričama koje u svom centru imaju temu identiteta, i rodnog identiteta, ovo je bio prvi put da radim na stripu o interseks osobi. Najveći izazov je bilo prikazivanje ogromne krhkosti i neizmerne snage koja istovremeno čuči u glavnoj junakinji. Nadam se da će čitaoci uspeti da vide obe strane u junakinji i razumeju koliko nevidljivih izazazova i prepreka društvo postavlja ispred onih koji nisu birali u kakvom telu će da se rode”, kaže Dragana.

Danica Jevđović, koja je radila na priči o bračnom paru koji pokušava da dobije dete i u tome nailazi na poteškoće.

“Imala sam priliku da se upoznam sa, do tada, nepoznatom temom koja se tiče interseks ili međupolnih osoba. Sve priče su u potpunosti ljudske i mogu se desiti bilo kome. Za mene značaj ovog projekta leži u razbijanju pogrešnih ideja o tome šta je međupolni varijetet”, smatra Danica.

Ana Milojković Omi se osvrnula na reči Džina Rodenberija, tvorca kultne serije “Zvezdane staze”, koji se jednom prilikom zapitao – ako ne naučimo da prihvatamo međusobne razlike, kako ćemo se suočiti sa beskrajnom raznolikošću koja nas čeka u svemiru.

“Nadam se da će naša umetnost izbrisati neke od tih granica i svojom empatijom približiti ovu temu ljudima koji se do sada nisu susreli sa njom. I značiti onima kojima su te priče potrebne”, zaključila je Ana Milojković.

Strip “Dosta je sa ćutanjem” se bavi nedostatkom informacija za roditelje, za osobe koje su možda preispitivale svoj pol, kao i za one profesije koje utiču na živote interseks osoba. Strip ima za cilj da podigne svest i otvori dijalog koji će doneti više uvida u temu, osnažiti roditelje interseks dece da podele svoja iskustva, da promoviše autonomiju tela i integritet u kulturi, da pomogne stručnjacima iz srodnih oblasti da budu inkluzivniji i svesniji postojanja interseks osoba i učiniti da se više poštuju njihove potrebe i prava.

“Dosta je sa ćutanjem": Jedinstveni autorski strip inspirisan pričama interseks osoba na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 5

Strip je nastao kao rezultat višemesečne saradnje koscenarista i strip autorki, u partnerstvu sa Francuskim institutom u Srbiji, Agencijom Komunikart, Udruženjem “Stripotetke” i Goethe-Institutom u Beogradu, i uz podršku Francuske agencije za razvoj (AFD) kroz Metis fond i  fondacije Heinrich Böll Stiftung Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari