“Dragan Kecman” novo ime Centra za kulturu Kučevo 1Foto: ekucevo.rs

Centar za kulturu „Veljko Dugošević“ Kučevo će ubuduće nositi ime slikara Dragana Kecmana koji je proslavio ovaj gradić na reci Pek stvarajući inspirativna i originalna dela čija je tematika, pre svega, bila posvećena izvornom narodnom stvaralaštvu sublimiranom tradicionalnom smotrom „Homoljski motivi“.

Inicijativu za izmenu naziva, koju je prihvatio lokalni parlament, pokrenuo je Zlatan Zabukovec v.d. direktor Centra za kulturu Kučevo. Nakon sprovedene procedure u Ustanovi i pribavljenog mišljenja Opštinske organizacije SUBNOR-a, odbornici  su na poslednjoj sednici Skupštine opštine podržali i ncijativu da ova kulturna ustanova ubuduće nosi ime poznatog kučevačkog slikara Dragana Kecmana.

Ova inicijativa naišla je i na veliku podršku građana iz ovog gradića na Peku.

Dragan Kecman je najpoznatiji i najznačajniji umetnik koji je ponikao u Kučevu i ceo svoj život i stvaralaštvo je vezao za  svoje Kučevo i ovaj kraj. Nije bilo  događaja ili organizacije u opštini Kučevo koju Dragan nije podržao. Osnivač je „Braničevske palete“ i dobitnik brojnih priznanja iz oblasti kulture i umetnosti.

Njegova dizajnerska, grafička i ostala likovna umetnička rešenja bila su deo programa organizacije Centra za kulturu u čijem prostoru gde je stvarao najveći deo svog života ostavio neizbrisiv trag tako da ova odluka predstavlja svojevrstan povratak umetnika u svoju kuću.

Kecmanove slike se nalaze u galerijama i privatnim kolekcijama od Evrope, Sjeverne Amerike, Latinske Amerike, Afrike, Azije do Japana i Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari