
Jedan od naših najvažnijih pisaca, učesnik studentske revolucije 1968, koji je u dugom nizu decenija bio i beskompromisni javni intelektualac i kritičar komunističkog i Miloševićevog režima, ovih godina i aktuelne vlasti, uputio je „kratko pismo podrške studentima“, uz želju da ga objavi Danas.
„Dragi studenti, devojke i mladići za ljubav stvoreni, hvala vam što ste u ocvalom, razočaranom i poraženom šedesetosmašu rasplamsali odavno zgasle vatre. I poručili da još ima nade da ovaj svet bude bolji i pravedniji“, kaže Savić.
„Da nema vetra, pauci bi premrežili nebo. I pendrek i batina postali bi naša mera a ne slobodni um i duh. Vi ste taj vetar koji smo davne šezdesetosme prizivali. Ne dajte da vas preveslaju, kao što su nas“, poručuje studentima pisac koji je bio predavač na Londonskom i Njujorškom univerzitetu, na univerzitetima u Firenci, Lođu, Novom Pazaru, urednik Studenta i Mladosti u njihovo najslavnije vreme.
Podsećanja radi, Milisav Savić je ušao u književnu istoriju i kao jedini pisac koji je, uz Danila Kiša, vratio NIN-ovu nagradu – 1992. za roman „Hleb i strah“, u znak protesta protiv nacionalističke politike Miloševića.
Svoju levičarsku, šezdesetoosmašku generaciju (iako je u svakoj njegovoj knjizi prisutan politički i društveni angažman), opisao je u romanu „Pepeo, pena, šapat“, u kojem sa Crnjanskim, svojim omiljenim piscem, „putuje“ kroz životne priče i zablude te generacije.
„Moj poslednji roman već samim naslovom nagoveštava priču o porazu i moje Crnjanskove generacije. Moje: jer smo se šezdeset osme borili za društvo socijalne pravde, a za dvadesetak godina dobili smo na stotine hiljade otpuštenih radnika koji u potrazi za parčetom hleba riju po kontejnerima za đubre.
Borili smo se protiv crvenih kneževa sa Dedinja, a onda su na to čarobno brdo pristigli novi političari i njihov pajtosi mafijaši, prema kojima su ovi prvi bili sitni džeparoši. Bili smo za Jugoslaviju, a doživeli smo da se raspadne u krvavom ratu sa stotinama hiljada mrtvih i još toliko raseljanih“, govorio je Savić pre godinu dana u intervjuu za Danas.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.