Dramsko-lutkarska družina zaječarske OŠ „Desanka Maksimović“: Kreativnost, igra i obrazovanje 1Dramsko_lutkarske družine OŠ "Desanka Maksimović" Zaječar, Foto: OŠ "Desanka Maksimović" Zaječar

Kada na jednom festivalu koji dodeljuje nagrade u devet kategorija, jedna predstava osvoji sedam prvih, jednu treću i dve specijalne nagrade, slobodno se može reći da je sveukupni pobednik.

I to je u slučaju 4. Lutvid festa u Bijeljini koji je održan onlajn, predstava „Zlatna jabuka i devet paunica“ Dramsko-lutkarske družine OŠ „Desanka Maksimović“ iz Zaječara.

Ovu narodnu bajku „oživeli su“ mali glumci: Vuk Stamenković, Jovan Buzadžin, Petra Ilić, Petra Pejović, Anđela Cvetković, Emilija Cvetković, Bogdan Stojković, Petra Novaković, LenkaTošić i Marija Dimitrijević, autori video -prezentacije knjige bili su Dušan Basalić i Aleksa Golubović, autori ilustracije naslovne strane /plakata knjige – Anđela Stojanović, Anđela Antić i Milica Dimitrijević, uz kreativno mentorstvo nastavnika Stevana Jovanovića, Brankice Potić, Braniše Đorđevića i Jasmine Stojanović.

Ova dramsko-lutkarska družina nastavljač je tradicije Dramske družine „Desanke“ priča za Danas nastavnik Stevan Jovanović, osnovana primarno za potrebe Lutvid festa vremenom je krenula sa stvaranjem lutkarskih predstava, kako za potrebe škole, tako i grada. Ubrzo se uspešno predstavila i na festivalima Lutkef i Fluoš, svoje predstave igra u gradskom pozorištu koje rado ustupa pozotišnu salu.

– Deca našu školu dobrim delom upisuju i zbog brojnih vannastavnih aktivnosti, tako da njihovo animiranje za učešće u dramskoj sekciji ne predstavlja nikakav problem. Oni jedva čekaju poziv, a za pravi odabir učenika, kada je u pitanju igra lutkom, najzaslužnije su učiteljice koje imaju najbolji uvid u njihove pojedinačne sklonosti, ali i nastavnica Brankica Potić, koja predaje engleski jezik od prvog do osmog razreda i koja je od samog početka deo Lutvid tima. – kaže Stevan Jovanović, inače nastavnik srpskog jezika i književnosti.

Stevan Jovanović, Brankica Potić i Braniša Đorđević, nastavnik likovne kulture, mentorski su trio družine koji uz pomoć učiteljica četvrtog razreda,do sada su to bile Suzana Rubežić, Olivera Ilić i Jasmina Stojanović, svako iz svoje sfere zaduženja, od oktobra do aprila, za potrebe Lutvid festa, rade sa šesnaestoro učenika -osmoro četvrtaka i osmoro učenika uzrasta od petog do osmog razreda.

Princip je sledeći: najpre se uz pomoć starije dece odabere knjiga za dramatizaciju, onda kreće izrada plakata ili novih korica knjige, lutaka, rekvizita i scene za lutkarsku izvedbu.

Paralelno s tim, stariji učenici se upućuju u knjigu snimanja i samo snimanje trejlera za odabranu knjigu.

Rezultati i nagrade pokazuju da uigranom i nadahnutom mentorskom timu, koji se međusobno dopunjuje dugi niz godina, ne biva nimalo teško da uskladi sve nastavne sa vannastavnim aktivnostima.

– Naravno, taj tim nikada ne bi tako funkcionisao da nema dece koja ih bez prestanka motivišu, ali ne samo to – oni u svom radu postaju sve samostalniji i nadahnutiji te počinju da nude sve bolja i bolja rešenja kada su u pitanju i lutkarska predstava i video-prezentacija ili plakat.Baš u tome i jeste magija, jer svaka generacija, bez obzira na to što je prerasla propozicijama određenu uzrasnu kategoriju za nastup na Festivalu, ostaje u timu radeći na video-prezentaciji, ili prosto kao podrška i kreativni konsultant.

Кako se završi jedna predstava i jedna video-prezentacija, već je na redu razmatranje novog projekta. – objašnjava Stevan Jovanović, dodajući da je spremanje poslednje predstave bilo posebno budući da se dogodilo u vreme epidemije, koja podrazumeva posebni vid nastave i u kojoj nisu preporučivane vannastavne aktivnosti.

– Ipak, uz saglasnost roditelja, uz manje i veće poteškoće, uz mere zaštite od kojih se nije smelo odstupiti, uspelo se, a nagrade kažu, kao nikada do sada. Možda tajna uspeha leži upravo u tome što su naši roditelji imali više sluha za interesovanja svoje dece i što im je dozvoljeno da u svojoj ideji izguraju do kraja. Zbog svega nije bilo lako spremiti predstavu u doba korone. Bilo je i kovid pozitivnih članova, moralo se voditi računa o periodu inkubacije, čekao se izlazak iz karantina… Sve vreme pod maskom, animirati lutku glasom i pokretom, pevati, voditi računa o svakom rekvizitu, bilo je iscrpljujuće i predstavljalo je veliki izazov. Olakšavajuća okolnost, uz neopisivu želju, bila je i ta što su ogranizatori, imajući sve u vidu, zatražili tek odlomak snimljene predstave. – kažu mentori.

Deleći sa Danasom svoje iskustvo u radu sa decom naši sagovornici ocenjuju da deci vannastavne aktivnosti izuzetno znače.

Kažu da deci godi kada se njihov rad nagradi pa im se nagrade oslade do te mere da počnu svesno sve ozbiljnije da rade na svom usavršavanju i sticanju što uglednije pozicije među vršnjacima.

S druge strane, bavljenje vannastavnim aktivnostima u mnogo većoj meri nego što se misli određuje njihov razvoj i to potvrđuje činjenica da među bivšim članovima Dramske družine ove zaječarske škole ima diplomiranih glumaca, muzičara, kompozitora, dramaturga, pozorišnih i filmskih producenata, komunikologa, profesora književnosti i jezika, što ide u prilog tome da učenicima boravak u Dramskoj družini ne predstavlja puki prolazni period u životu, već ih trajno priprema za dalji život, smatraju mentori Dramsko-lutkarske družine.

– Upravo je to ono što pokreće jer motivisani nastavnici jesu nastavnici motivisanih učenika, a motivisani učenici su učenici motivisanih nastavnika. U epicentru tog kruga nalazi se kreativnost, igra i obrazovanje. – zaključuje Stevan Jovanović.

Na 4. Lutvid festu u Bijeljini žiri je dodelio nagrade u devet kategorija: najbolja ilustracija knjige, najbolja režija video-prezentacije, najbolja produkcija video-prezentacije, najbolja video-prezentacija u celini, najbolja kreacija lutke, najbolja animacija lutke, najbolja interpretacija lutkarskog lika, najbolji lutkarski scenario i najbolja bibliotečka preporuka u celini.

Predstava „Zlatna jabuka i devet paunica“ iz Zaječara osvojila je sedam prvih nagrada: za najbolji lutkarski scenario (Steva Jovanović), za najbolju režiju video-prezentacije knjige – Brankica Potić i Stevan Jovanović, za najbolju kreaciju lutke ( Braniša Đorđević), za najbolju animaciju lutke (Vuk Stamenković za ulogu Carevića), za najbolju interpretaciju lika (Vuk Stamenković za ulogu Carevića), treću nagradu za animaciju lutke osvojila je Petra Ilić za ulogu Paunice.

Specijalna nagrada u kategoriji najbolji plakat pripala je zaječarskoj družini za pomeranje granica u primenjenoj umetnosti (Anđela Stojanović) kao i za originalnu muziku za “Bluz zmaja iz bureta” (tekst i muzika Stevan Jovanović, interpretacija Janko Buzadžin i Stevan Jovanović).

Najznačajnija nagrada festivala, ona koja opravdava njegovu svrhu: da neguje i promoviše čitanje kroz dramatizaciju i lutkarstvo, nagrada za najbolju bibliotečku preporuku knjige u celini takođe je pripala dramsko-lutkarskoj družini iz „Desenke“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.