Dramsko takmičenje u Ujvideki sinhazu 1

Januar je mesec kada Novosadsko pozorište slavi rođendan, ove godine 45.

Taj dan obeležava se 27. januara ali će zapravo cela nedelja koja mu prethodi biti u znaku slavlja. Sve počinje 19. januara tradicionalnim Dramskim takmičenjem mađarskih vojvođanskih pisaca – događajem koji na specifičan način osvetljava fenomen pozorišta a uslediće niz odličnih predstava iz Subotice, Beograda, Sente, Novog Sada… Tri pisca, tri reditelja, tri predstave suština je Dramskog takmičenja. Tri pisca pišu tekst u toku 12 sati, narednih 12 sati tri teksta preuzimaju tri reditelja koji sa tri glumačke ekipe kreiraju tri predstave koje se uveče, drugog dana od početka pisanja teksta izvode, jedna za drugom, na sceni Novosadskog pozorišta. O svemu odlučuje slučaj, kako o naslovu i temi tako i o tome ko će šta režirati i ko će biti u kojoj ekipi. Šešir je taj koji tajnu krije. Za sada se zna da su tri pisca: Arpad Kočiš, Mikloš Feher i Bence Salai dok će reditelji biti: Sofia Deli, Tara Manić i Armin Ric. Ideja je da za ovogodišnje Dramsko takmičenje i pisci i reditelji imaju manje od 30 godina u kontekstu Novog Sada – evropske prestonice mladih 2019. godine. Uoči predstave 19. januara, u holu Novosadskog pozorišta od 18 sati, biće otvorena izložba fotografija „Skriveni grad“ Silarda Antala i promocija njegove knjige. Na promociji će govoriti Andrea Dančo i Marija Silađi.

U nedelji proslave 45 godina Pozorišta na programu su predstave: 22. januara u 19 sati – „U ime gospoda“ u režiji Andraša Urbana, pozorišta „Deže Kostolanji“; 23. januara, u istom terminu je predstava „Liliom“, koju je po tekstu Ferenca Molnara u Senćanskom mađarskom kamernom pozorištu režirao je Tibor Mesaroš; 24. januara na programu je „Dama iz Maksima“ Žorža Fejdoa, muzička komedija u režiji Šandora Lasla; 25. predstava Udruženja građana „Tara“ „Ljudski dodir“; 26. „Smrt fašizmu! o Ribarima i Slobodi“, predstava Reflektor teatra u režiji Minje Bogavac; 27. januara „Ode lova“, urnebesna komedija Salaškog pozorišta, po tekstu „Dundo Maroje“ Marina Držića i u režiji dvojca Berta Čongor i Armin Ric; od 21 sat, nastupiće Bakšiš bend u kojem peva glumica Novosadskog pozorišta Judit Laslo.

Karta za Dramsko takmičenje staje 200 dinara, za „Smrt fašizmu – o Ribarima i slobodi“ karta je 1000 dinara (za grupe 500 dinara), za „Ljudski dodir“ ulaz je besplatan, dok je za ostale predstave cena karte ista kao za predstave na redovnom repertoaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari