Drugi dan Jugoslovenskog pozorišnog festivala: "Patnja nas određuje" 1Foto: JPF "Bez prevoda"

Druge festivalske večeri publika u Užicu videla je predstavu „Čudo u Šarganu“, po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kultni komad Ljubomira Simovića, koji je prvi put postavljen na scenu 1974. godine u režiji Mire Trailović, prati grupu moralno posrnulih likova koji su okupljeni u kafani „Šargan“, na periferiji grada. On povezuje stvarno i nestvarno, sadašnjost i prošlost.

„Ovaj, jedan od naših najznačajnijih pozorišnih komada, nastao je sedamdesetih godina dvadesetog veka, u vreme velikog uspona novog građanskog društva. U tom vremenu, govorio o ljudima sa margine, koji žive na obodu Beograda, o vojnicima iz rata koji je bio zaboravljen. On govori o nečemu što jedno konzumerističko društvo želi da zaboravi, a to je – šta su rane i koliko nas naša patnja određuje“, ocenila je Marina Milivojević Mađarev, doktor teatroloških nauka.

„Smatram da je najveća tragedija i ujedno najveća vrednost ovog naroda upravo pogibija koju smo imali u Prvom svetskom ratu. Ljubomir Bandović i ja tumačimo dva vojnika koja su poginula u tom ratu. Ono što smo tada izgubili, zapravo je najvrednije što smo imali kroz istoriju. To nije bilo tako davno, pre samo sto godina“, rekao je mladi glumac Aleksej Bjelogrlić.

Drugi dan Jugoslovenskog pozorišnog festivala: "Patnja nas određuje" 2
Foto: JPF „Bez prevoda“

Na tu konstataciju, nadovezao se njegov kolega iz predstave, Ljubomir Bandović.

„Kao što Aleksej reče – samo je sto godina prošlo. Samo sto godina od onoga kad nas je činilo ono što jesmo, do ovoga, kada nas čini ono što imamo. Kakav pad“, zaključio je glumac.

Anita Mančić, koja u komadu tumači ulogu Ikonije, istakla je da bi bilo dobro da se svi podsetimo šta je to empatija.

„Retko ko danas ima to osećanje u odnosu na druge. ipak, sažimawe i proživljavanje tuđeg bola je jako važno“, rekla je Mančić.

Ostale likove u predstavi „Čudo u Šarganu“ tumače Tamara Dragičević, Sanja Marković, Miodrag Dragičević, Marko Janketić, Miloš Samolov, Nenad Jezdić, Boris Isaković, Jovana Belović, Nebojša Dugalić i Slobodan Tešić.

Izvođenju ove glumačke ekipe, užička publika dala je visoku ocenu – 4,80.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari