Drugi deo Nišvila, ipak, u septembru? 1Foto: Zoran Ćirić

Filmski susreti i Nišvil neće dobiti dozvolu za održavanje zbog epidemiološke situacije u gradu, rekla je juče za Danas gradonačenica Niša i komandat Gradskog štaba za vanredne situacije, Dragana Sotirovski.

„Zatražili smo procenu epidemiološke situacije u Nišu od gradskog Instituta za javno zdravlje zbog mogućnosti da se tokom septembra održe ove dve velike tradicionalne kulturne manifestacije. Stigao nam je odgovor da u našem gradu ne postoje epidemiološki uslovi za održavanje tih manifestacija“, rekla je Sotirovski.

Na pitanje zašto se ne poštuju odluke Republičkog kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, koji je dozvolio prisustvo do 500 gledalaca na kulturnim događajima, uz poštovanje epidemioloških mera, ona je odgovorila da je za procenu epidemiološke situacije u Nišu nadležan gradski Institut za javno zdravlje.

“ I u Nišu su dozvoljene sve manifestacije iz redovnog programa kulturnih ustanova, počele su da se održavaju pozorišne predstave, da rade bioskopi… Međutim, Institut je procenio ne treba da se održe Filmski susreti i Nišvil, i moramo da poštujemo tu preporuku“, kazala je gradonačelnica Niša.

Međutim, direktor džez festivala Nišvil Ivan Blagojević za Danas je rekao da će se drugi, veći deo ovogodišnjeg festivala, ipak, održati od 17. do 20. septembra uz prisustvo do 500 gledalaca, jer je Republički štab dozvolio toliki broj gledalaca na kulturnim manifestacijama.

„Nećemo da poštujemo odluku Gradskog štaba jer se širom Srbije održavaju festivali i razne manifestacije i svuda je dozvoljeno da bude prisutno toliko ljudi, samo u Nišu to nije moguće. Ne shvatam po čemu je situacija drugačija u našem gradu u odnosu na druge delove zemlje. Zašto je Niš ubica kulture? , upitao je Blagojević.

Direktor Nišvila je kazao da su od Republičkog kriznog štaba tražili dozvolu da na festivalu bude prisutno 4.000 ljudi, ali da im je taj zahtev odbijen.

On je najavio da će se koncerti na Nišvilu održavati na pet stejdževa, kao i da će na glavnoj bini biti do 250 gledalaca, a na ostalim po 50, uz poštovanje svih neophodnih epidemioloških mera.

Blagojević je rekao da će u drugom delu Nišvila nastupiti uglavnom domaći bendovi jer su gotovo sve bukirane grupe iz inostranstva za ovogodišnje izdanje festivala prebacili za sledeću godinu.

Direktor Filmskih susreta i Niškog kulturnog centra, Srđan Savić rekao je za Danas da će “ svakako ispoštovati odluku Gradskog štaba“.

„Nismo dobili nikakvu zvaničnu odluku, ali Grad Niš jedan od osnivača Filmskih susreta, i naravno najveći finansijer, tako da ćemo poštovati ono što nam preporuče“, kratko je prokomentarisao Savić.

Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović prethodno je rekao da je međunarodni festival „Teatar na raskršću“ u Nišu po drugi put odložen i neće biti održan ove godine.

Prvi deo Nišvila održan onlajn

Manji deo programa 26. internacionalnog džez festivala Nišvil održan je od 13. do 16. avgusta u Tvrđavi u Nišu, ali u onlajn formatu i bez prisustva publike. Dvadesetak koncerata pratećeg i glavnog festivalskog programa i nekoliko pozorišnih predstava bilo je održano na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari