Drugi Festival ekologije i antifašizma Ekoslavija - 6. i 7. avgusta, u Subotici 1Foto: Promo

„Sistematski se zapostavljaju vrednosti i ulaganja u kulturu, tako da nam je jedino preostalo da se solidarnošću i zajedničkim naporima, sa minimalnim budžetima, zajedništvom, borimo za mesto pod Suncem“

Tako za Danas Boris Telečki aktivista i organizator Festivala Ekoslavija pojašnjava kako kroz kulturno-umetnički i muzički program ovaj festival podržava ideje očuvanja životne sredine i antifašizma.

Drugi Festival ekologije i antifašizma Ekoslavija u Subotici biće održan 6. i 7. avgusta, a cilj mu je promocija principa koji imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, humanitarnost i solidarnost.

– Promovišemo ekološke principe i životni stil, ekologiju i borbu za zdravu životnu sredinu. To posmatramo kao borbu protiv kapitalističkih odnosa u društvu. Antifašizam promovišmo kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima – ukazuje organizator i dodaje da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi – zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo – može obezbediti održiv razvoj, jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato – Ekoslavija.

Ideju festivala definiše kao borbu protiv dosadašnjih društvenih odnosa koji su organizovani tako da profit bude na prvom mestu na ušrtb svega ostalog.

– Profit je važniji i od naših života i našeg zdravlja – primećuje Telečki i dodaje da će prihod od ulaznica biti opredeljen za solidarnu inicijativu u njihovom gradu.

– Prihod od ulaznica usmeravamo za inicijativu Obrok solidarnosti, u okviru koje samoorganizaovana grupa od novembra prošle godine kuva socijalno ugroženima u Subotici. Ovim putem želimo da doprinesemo opstanku akcije i njenom što dužem trajanju – ukazuje Telečki.

Prvi dan festivala posvećen je ekologiji, te će biti organizovana radionica za decu i mlade, umetnici će oslikavati eko mural u tematskom praku Mini Jugoslavija, koji se prostire na dva i po hektara šume.

Organizovano je i predavanje o upotrebi industrijske konoplje u građevinarstuvu HEMP (r)Evolution, na kome će Ede Šinković, vajar poreklom iz Mileševa kod Bečeja, i eko aktivista prikazati značaj koji gajenje i upotreba industrijske konoplje u raznim oblastima ima za životnu sredinu.

Potom se očekuje projekcija dokumentarnog filma „Tok: Zbog ljubavi prema vodi“, a posle njega i predavanje na tu temu.

– Pričamo o privatizaciji vodnih resursa. Pored toga što ni krovnim zakonom – Ustavom, nismo zaštitili naše vode, već su neki izvori rasprodati uglavnom stranim multinacionalnim kompanijama, ovaj novi zakon omogućava prodaju nekih prirodnih resursa nekom vrstom pogodbe, otprilike po principu – ko ponudi više. Na delu to sada imamo prilike da vidimo u Loznici, oko Jadra i projekta Rio Tinta. Na žalost, sve ekološke organizacije sumnjaju da je taj zakon donet zbog njih. To će između ostalog biti i tema prvog dana – pojašnjava Telečki.

Što se muzičkog programa tiče, prvog dana festivala biće zastupljen alternativni rok: lokalni bendovi Stroberiz, KurtaUtca, potom će nastupiti Nemi pesnik čiji su singl “Koliko si luda” slušaoci Radija 202 izabrali za prošlogodišnji hit godine.

Zatim nastupa Lepša Brena, duo formiran kako bi se spojili pogledi, ideje, inspiracije i misli o arhitekturi sa indi elektro pop muzikom, stvarajući novi muzički pravac arhi-pop, kao i beogradski sastav Vizelj.

Drugi dan posvećen je antifašizmu. Počinje „Kritičnom masom“, zajedničkom biciklističkom vožnjom kroz grad do parka Mini Jugoslavija, jer organizatori žele da popularišu bicikl kao održivo prevozno sretstvo.

Potom sledi izložba radova underground umetnika u prostoru Mini Jugoslavije, a izlagači su kreativni anarhisti koji rade već dugo, stvaraju i izražavaju svoj svet.

Borci za kreativni anarhizam smatraju da je sloboda bez mašte praznina, dodajući da inspiraciju pronalaze u svetu u kojem živimo, nasilju koje doživljavaju i koje vide oko sebe.

Posetioce potom očekuje promocija projekta Ženski glasovi i izložba fotografija Portreti žena, u saradnji sa UG “Klara i Rosa”.

– U pitanju je divan projekat osmišljen tako da se zabeleže sudbine žena i da se čuje njihov glas. Projekat se bavi pojedinkama iz različitih društvenih i ekonomskih slojeva. Čućemo i njihovu priču i videti izložbu fotografija – kaže Telečki.

Posle projekta uslediće debata Antifašizam juče danas sutra, o pojavnim formama fašizma danas, istorijatu ranijih formi i načinima suprotstavljanja i borbe. Dolazak su portvrdili Zagrepčani iz Antifašističkog kolektiva, predstavnici iz Beograda, Novog Sada i Subotice.

Za kraj se očekuje predstavljanje zbornika “Ovo svakome može da se desi” Združene akcije Krov nad glavom.

– Zbornik tekstova nosi podnaslov „Iskustvo borbe protiv prinudnih iseljenja“ i predstavlja objedinjeno iskustvo građanki i građana koji su se angažovali u akcijama solidarnosti povodom prinudnih iseljenja – pojašnjava Telečki.

Koncertni program drugog dana festivala izneće hardcore i punk bendovi: Kalo iz Novog Sada, NAGÖN iz Beograda, Neprijatelj prelazi zeku, melodičniji pank bend, Zbogom Brus Li, legende novosadske pank scene i Samostalni referenti, beogradski punk-ska bend.

Sagledavajući situaciju u našoj kulturi, Telečki ukazuje da idejama koje neguje Ekoslavija treba prići polako, kako bi one rasle.

– Može se rasti iz godine u godinu ka boljem. Teže je kada raspolažemo minimalnim budžetima za kulturu, ali je i slađe u okruženju gde zajednica reaguje. Cilj je da se gradimo kroz zajednicu, da okupljamo ljude i dajemo smisao i svrhu svemu, i zato nije u pitanju samo puko zabavljanje radi zabave – smatra organizator.

Za sve zainteresovane koji bi iz drugih gradova posetili festival obezbeđeno je i kampovanje, a prijave za kamp se mogu zakazati na: [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari