Dvadeset godina „Ekvilibrijuma“, filma prema kojem su kritičari bili preoštri

Ostavite komentar


  1. Jedan od najboljih filmova koje sam gledao. Toliko se toga može naučiti iz njega, samo je malo pretrpan scenama pucnjave.

  2. Iako na prvi mah film Ekvilibrijum zaista deluje kao neki manje-vise futuristicko distopijski klise, slazem se da ima i ponekih zanimljivih detalja. Meni je najvise privukla paznju slika (u pozadini) koja se pojavljuje u jednoj od konacnih scena borbe glavnog junaka sa svojim glavnim protivnikom. Naime, rec je o Rubensovim Posledicama rata, slici koja je jos u 17 veku lepo opisala unistenje koje rezultira od ratovanja (inspiracija su bili tridesetogodisnji ratovi koji su tada besneli u Evropi). S obzirom da je tema filma supresovanje emocija radi sprecavanja ratovanja i unistenja, slika je odgovarajuce iskoriscena jer prikazuje boga Marsa koga personifikacija besa u vidu Alekto vuce u rat (a on vodi raznim unistenjima) dok Venera pokusava bezuspesno da ga odvuce od ratovanja.

  3. Obicna propaganda pokusava da blokira realnost koja se pokazuje u filmovima ali ljudi se bude i nece zadugo moci sa kritikama i blokiranjem da cenzurisu istinu.

  4. Vakcine su sada umesto tableta. Cilj je isti. Živećemo Ekvilibrijum uskoro ako se ne osvestimo. Kina u tome prednjači.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.