Dvadeset sedam godina pobune u Centru za kulturnu dekontaminaciju 1Foto: psg

Borka Pavićević, legendarna jugoslovenska dramaturškinja Ateljea 212, Bitefa, učesnica umetničkog pokreta KPGT, jedna od vodećih publicistkinja, kolumnistkinja Danasa i kulturna aktivistkinja, osnovala je Centar za kulturnu dekontaminaciju koji je otvoren 1. januara 1995. godine.

Adresa Paviljon Veljković, Birčaninova ulica 21, i van umetničkih krugova odmah je bila prepoznata kao mesto kritičkog mišljenja, umetničke i građanske pobune protiv ratnog i nacionalističkog razaranja tadašnjeg društva i države, jer je Borka Pavićević, kako je govorila, bila uverena da se ksenofobija, nasilje, nacionalizam i urušavanje civilizacijskih vrednosti mogu dovesti u pitanje kulturom, javnim govorom i umetnošću.

Afirmišući pravo na pobunu, ljudska prava, pravdu i istinu, Centar za kulturnu dekontaminaciju, koji je Borka Pavićević kao direktorka vodila gotovo četvrt veka (preminula je juna 2019), organizovao je do sada oko pet hiljada različitih programa.

Tih ratnih godina u pamćenju su ostali autorski projekti Sonje Vukićević, “Magbet/Ono”, “Proces”, koji su ušli u istoriju građanskih protesta 1996/97, jer ih je naša velika balerina i koreografkinja tada igrala ispred kordona policije, predstava “Eva Braun” sa Mirjanom Karanović u naslovnoj ulozi, predstave i performansi rediteljke Ane Miljanić…

CZKD je organizovao javne diskusije, konferencije, performanse, izložbe, predavanja, filmske projekcije, radionice, seminare, okupljao angažovane umetnike i aktiviste sa prostora nekadašnje Jugoslavije, kao i one iz inostranstva – u istoriju je ušla i legendarna glumica Liv Ulman, koja je dala podršku građanskim protestima u Beogradu upravo dolaskom kod Borke Pavićević…

Danas, 27 godina posle, CZKD je i dalje isto mesto kulturnog i političkog dijaloga, kritičkog mišljenja, afirmacije, i stoji kao jedan od najvažnijih simbola umetničke i građanske pobune koja i dalje traje.

A povodom tog važnog datuma, 27. “rođendana” ove izuzetne institucije, u sredu, 29. decembra, u 18 časova, u CZKD svečano će biti otvorena izložba „Javnost i prostor“.

Postavka je sačinjena od od likovnih i prostornih intervencija, kojima se kroz mišljenje dizajna i vizuelnih rešenja nastalih za različite programe, otvaraju pitanja kulturnih institucija i prostora „za kulturu“ u javnom diskursu.

Izložba počinje procesom postepenog javnog „otpakivanja sadržaja“, odnosno predmeta i stvari koji se čuvaju i izlažu u različitim prostorima CZKD i njihovom medijacijom, a čine je četiri celine.

Najpre je tu izložba „Dom kulture“ Siniše Ilića u Paviljonu, kao i tri intervencije u prostorima CZKD koje rade dugogodišnji saradnici Centra – Branko Pavić, Metaklinika i grupa Škart.
Postavka „Javnost i prostor“ završni je čin povezivanja aktivnosti u okviru dvogodišnjeg projekta CZKD „Raznorodnost u kulturi i aktivizmu“, a izložba će biti otvorena do 22. januara 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari