Dve novosadske promocije romana Damira Zlatara Freya 1

Večeras u novosadskoj knjižari “Zenit”, a sutra uveče u Omladinskom centru CK 13, biće održane promocije romana “Mama Medeya” Damira Zlatara Freya.

Roman je objavljen pre mesec dana u novosadskoj izdavačkoj kući “Akademska knjiga”, a Zoran Janković ističe da “Mama Medeya hrabro nosi bolni beleg svoje drugosti od prve stranice do poslednjeg reda i u sukobu je sa isključivostima i zadrtostima gotovo svih društava, a pogotovo onih nedovoljno zrelih, navodnih demokratija u povoju, dajući tako značajan doprinos regionalnoj kvir književnosti.“

Večerašnja promocija počinje u 20.30 sati u novosadskoj knjižari “Zenit”, Njegoševa 24. Program će moderirati Nedim Sejdinović, a o romanu će, pored autora, govoriti Aleksandra Đurić Bosnić, kulturološkinja i književnik Slobodan Tišma. U programu će učestvovati i glumci Sanja Ristić Krajnov i Jugoslav Krajnov, a u muzičkom delu programa će nastupiti harfistkinja Mina Momčilović.

Roman “Mama Medeya”, u izdanju Akademske knjige, biće predstvljen i sutra uveče u Omladinskom centru CK 13, u Crnoj kući, Vojvode Bojovića 13, u 20.30 sati. U ovom programu učestvuju, takođe, Aleksandra Đurić Bosnić, kulturološkinja i književnik Slobodan Tišma. U programu će učestvovati i glumci Sanja Ristić Krajnov i Jugoslav Krajnov, a u muzičkom delu programa ponovo će nastupiti harfistkinja Mina Momčilović.

Roman “Mama Medeya” jedan je od prvih romana na našim prostorima koji hrabro progovara o LGBT iskustvu.

„Zar nije upravo umjetnost ta koja olakšava nesreću svijeta, čini je podnošljivijom za život, pomaže nam bar na tren donoseći utjehu i iscjeljujući okolinu u kojoj će rasti novi ljudi?“

Zoran Janković o ovom romanu kaže:

“Damir Zlatar Frey vešto i elegantno ulazi u klinč sa zahtevnom pripovedačkom strukturom romana Mama Medeya, izašavši kao pobednik. Teatarsko iskustvo autora ogleda se u različitim narativnim strategijama koje se slivaju i prave zanimljiv kontrapunkt upadljivom intimističkom i ispovednom tonu glavnog junaka, talentovanog kompozitora koji zbog nerazumevanja i progona sredine u kojoj živi mora da napusti svoju zemlju. Jedna od ključnih tema ovog stilski ujednačenog romana jeste strah od spoznaje sopstvene istinske prirode i slobode koju ona donosi. U završnici romana nailazimo na rečenice koje to najbolje potvrđuju: „Ali što ako ostariš bez zanimanja, znanja, sadržaja o samom sebi? Ako te umjesto kontemplacije i mira prožderu sjede vlasi ljubomore?“, ističe Janković.

Dve novosadske promocije romana Damira Zlatara Freya 2

Damir Zlatar Frey (Zagreb, 1954.) dramski je i operski redatelj, koreograf, dramski pisac, kostimograf, scenograf, osnivač i upravnik pozorišta i festivala.
Među mnogobrojnim značajnim predstavama koje je ostvario u hrvatskim, slovenskim, bosanskim, srpskim i talijanskim pozorištima izdvajaju se njegove postavke tekstova Slavka Gruma (Događaj u gradu Gogi), Ivana Cankara (Lijepa Vida), Oskara Vajlda (Saloma), Slavenke Drakulić (Božanska glad), Uga Betija (Zločin na Kozjem otoku), Federika Garsíje Lorke (Krvava svadba), Markiza de Sada i dr. Drama Krv i košute praizvedena je 1989. u Mariboru, a doživela je premijere i u Ljubljani te Puli.
Dobitnik je više značajnih priznanja, među kojima se ističu: odlikovanje Predsednika Republike Hrvatske za doprinos u kulturi Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Marulova nagrada, Nagrada hrvatskoga glumišta, Prešernova nagrada, Župančičeva nagrada, Nagrada grada Ljubljane te Borštnikova nagrada, koju je dobio u više navrata.

Napisao je i romane Kristalni kardinal (2014.), Stanzia Grande (2016.) i Istarska Lady Macbeth (2020.), koje je objavila izdavačka kuća „Fraktura“ iz Zaprešića.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari