DW: Deset stvari koje treba da znate o Kanskom festivalu 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

U Kanu se okupljaju velika imena: Kventin Tarantino, Pedro Almodovar, Alen Delon i mnogi drugi. Najvažniji filmski festival sveta počinje u utorak i traje do 25. maja. DW donosi pregled deset najvažnijih stavki programa.

1. Otvaranje

Festival će biti otvoren 14. maja projekcijom filma američke ikone nezavisne produkcije Džima Džarmuša. Filmom „Mrtvi ne umiru“ Džarmuš predstavlja ne baš sasvim ozbiljan zombi-film. Bil Marej i Adam Drajver igraju policijski par koji se suočava sa gomilom krvavih vampira. U satiričnom hororu igraju i Tilda Svinton i Deno Glover kao i muzički veterani Igi Pop i Tom Vejts.

2. Takmičarski program

U takmičarskom programu za Zlatnu palmu se takmiči dvadeset drugih filmova. Festival će kao i uvek ugostiti velika imena, stalne goste iz prethodnih godina, ali i nekoliko novih lica. Španski majstor Pedro Almodovar predstavlja novu melodramu, iz Belgije stižu dvostruki dobitnici Zlatne palme Žan-Pjer i Lik Darden. Iz Velike Britanije dolazi veteran Ken Louč, iz SAD Terens Malik, iz Kanade redateljsko čudo od deteta Ksavijer Dolan. Francuska ovaj put, s izuzetkom Abdelatifa Kečičea, ima malo poznatih imena. U konkurenciji su još filmovi iz Kine i Južne Koreje, Brazila i Palestine.

3. Tarantino

Samo nekoliko dana uoči početka festivala organizatori su s ponosom saopštili da će biti prikazan i film Kventina Tarantina „Bilo jednom u Holivudu“. Leonardo di Kaprio, Bred Pit i Margo Robi su u glavim ulogama u drami čija se radnja dešava u kasnim šezdesetim i vrti se oko Holivuda u vreme hipi-pokreta.

4. Nemci

DW: Deset stvari koje treba da znate o Kanskom festivalu 2
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Nemcima je tradicionalno teško u Kanu. Nemačke režiserke i režiseri retko dobijaju pozivnicu filmskih stvaralaca sa Azurne obale. Trka za Zlatnu palmu 2019. godine se ponovo odvija bez nemačkih reditelja. No u takmičarskom programu 2019. godine ipak ima novca iz Nemačke: četiri koprodukcije su nastale nemačkim finansiranjem.

Film na nemačkom jeziku je prisutan jer je pozivnicu za takmičarski program dobila Austrijanka Džesika Hauzner sa filmom „Mali Džo“. U pratećim programima će biti prikazan i film Vernera Hercoga „Porodična romansa LLC“, koji je snimio u Japanu sa amaterskim glumcima.

5. Žiri

Meksički režiser Alehandro Gonzales Injaritu je ove godine na čelu žirija koji će 25. maja proglasiti dobitnika Zlatne palme. Društvo mu prave glumice El Faning (SAD) i Majmuna Ndiaje (Burkina Faso) kao i niz poznatih režisera: Alis Rohrvaher (Italien), Enki Bilal i Robin Kampijo iz Francuske, Keli Rajhart (SAD) i Grk Jorgos Lantimos.

6. Prateći programi

I Kan ima prateći program i posebne projekcije dela koja nisu u konkurenciji za Zlatnu palmu. Svetsku premijeru će tu imati film o Eltonu Džonu „Čovek raketa“. I novi film veterana Kloda Leluša „Najlešpe godine života“ sa legendarnim glumačkim parom Anuk Eme i Žan-Lujem Trentunjanom. U pratećem programu će biti prikazani filmovi poznatih režisera poput Brina Dimona i Kristofa Onorea.

7. Zlatna Palama za životno delo

Zlatna Palma za životno delo ove godine ide u ruke glumačke ikone Alena Delona. Rođen 1935. godine, Delon je u svetu filma prisutan od kasnih pedesetih. Snimio je više od 80 filmova. Spada među najveće glumce evropske kinematografije. Nagrada se dodeljuje za „fantastično prisustvo legendarnog glumca u istoriji filma“, saopštio je Festival.

8. Sukob oko Netfliksa

Festival na Azurnoj obali je poslednjih godina postao predvodnik u borbi protiv učešća Netfliksovih filmova. Za razliku od festivala u Berlinu i Veneciji, u Kanu se ne prikazuju produkcije koje nakon prikazivanja na festivalu neće krenuti u bioskopsku distribuciju. U Kanu to smatraju izrazom solidarnosti sa bioskopom. Tako pozivnicu za ovaj festival nisu dobili novi filmovi režisera poput Martina Skorsezea ili Stivena Soderberga.

9. Žene

Kao „veliku feminističku ofanzivu“ je jedan nemački dnevni list u ne baš sasvim ozbiljnom maniru opisao činjenicu da će ove godine u takmičarskom programu biti četiri filma iza kojih stoje žene. Za prilike u Kanu to nije malo. Šefovi Festivala se kada je o tome reč proteklih godina nisu proslavili. U Kanu, koji važi kao muški klub, ovo bi, kako se narugao nemački Zidojče cajtung, moglo da se označi kao napredak. Osim Austrijanke Džesike Hauzner, u takmičarskom programu su još i francuske režiserke Mat Diop, Selin Sjama, Žistin Trije.

10. Film za zatvaranje festivala

Novi film uspešnog rediteljskog tandema Olivije Nakaš/Erik Toledan „Posebni“ mogao bi izazvati veliko zanimanje. Osim profesionalaca Vinsenta Kasela i Reda Kateba, u filmu učestvuje i veliki broj amatera. U ovoj komediji je reč o autističnim mladim ljudima. Režiserki duo je 2011. godine sa „Nedodirljivima“ napravio svetski hit.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari