Džez festival u Beogradu počinje uskoro, ovo su naše preporuke 1Foto: Promo

Belgrade Jazz Festival – džez festival u Beogradu ove godine održava se po 38. put i to od 26. do 30. oktobra.

Ono što je značajno je da ovaj festival nije prekidao izdanja ni tokom pandemije, pa sada konačno dolazi u nešto relaksiranijem raspoloženju i zato nudi 16 koncerata u okviru 6 programskih celina koje će se održati u salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane.

Uprkos tome što se festival nije održavao od 1991. do 2005. godine, to je najdugovečniji domaći festival koji je najugledniji u međunarodnim okvirima. S obzirom na to da su na njemu svojevremeno nastupali Luj Armstrong, Dizi Gilespi, Majls Dejvis i drugi velikani, značajno je da se nastavi dovođenje zvezda džeza iz svih krajeva sveta.

Ovogodišnji program ponovo je koncipiran tako da donese žanrovsku raznolikost, ali i balans između mladih i veoma iskusnih muzičara, a mi vam u nastavku izdvajamo 5 preporuka.

Steven Bernstein – Sexmob: 25th Anniversary Tour

Baš na vreme za 25. godišnjicu po prvi put u Srbiju dolazi jedan od najzanimljivijih američkih sastava – Sexmob. To je njujorška grupa koja svoju muziku zasniva na kombinaciji obrada poznatih pop i rok pesama, koje dekonstruiše i ponovo sastavlja na sopstveni način prošaran humorom i dozom avangarde.

Članovi benda kažu da ne obrađuju pesme, već uzimajući inspiraciju iz poznatih dela dodaju nešto svoje, autentično i na taj način stvaraju nešto prepuno gruva, što je neodoljivo ljubiteljima raznih žanrova. Oni su „seksmobovali“ Elvisa, Djuka Elingtona, Nirvanu i mnoge druge i uvek su prepuni iznenađenja.

Avishai Cohen Quartet

Iako je ime Avišaj Koen poznato beogradskoj publici, ovde nije u pitanju basista, već njegov imenjak trubač, takođe iz Izraela. Odrastao je u porodici muzičkih talenata – sestra mu je džez klarinetistkinja i saksofonistkinja Anat Koen, a brat sopran saksofonista Juval Koen, a već kao mali oprobao se u sviranju trube.

Studirao je u Bostonu, gde je i osvojio nagradu „Telonijus Monk“, a nakon toga postao važan faktor na njujorškoj džez sceni. Sarađivao je i snimao albume sa brojnim imenima, a u Beogradu će predstaviti aktuelno izdanje. Oduvek priča da je na njega najviše uticao Majls Dejvis, a sa njim ga mnogi i upoređuju. Smatra se jednim od najboljih trubača na svetu.

Orchestre National De Jazz (ONJ) – Rituels

Ako se ima u vidu da ovaj orkestar postoji više od 35 godina, da je kroz njega prošlo više od 180 muzičara i da je bio pod vođstvom 11 umetničkih direktora, jasno je da je u pitanju fenomen koji traje. Ovaj prestižni orkestar snimio je 30 albuma i pokazao koliko je džez važan i svestran ne samo u Francuskoj, nego i u svetu.

U Beogradu su bili nekoliko puta, a ovoga puta predstavljaju program Rituels koji donosi moćne vokalne deonice, ali i upečatljive solo segmente. Sve to na temu svakodnevnih rituala, sa ciljem da se pokaže kako rituali predstavljaju posebne segmente u vremenu koji se mogu opisati zvukom.

Big Bend RTS & Omar Sosa Trio

O značaju Big Benda RTS-a može se pričati nadugačko i naširoko, ali uvek vredi istaći njihove nastupe i pozvati na podršku. On postoji više od sedam decenija, tokom kojih je osvajao brojne nagrade i sarađivao sa raznim džez zvezdama. Sa njima su na festivalu nastupali mnogi gosti, a ovog puta to će biti Omar Sosa.

Ovaj pijanista i kompozitor dolazi sa Kube i sa sobom donosi mnoštvo muzičkih uticaja i aspekata džeza spojenih u nešto što je istovremeno omaž svim onim notama koje on voli da sluša i nešto potpuno novo i autentično. Latino nota je neizbežna, ali publici u Beogradu će predstaviti program koji se više oslanja na za njega beskrajnu afro-kubansku tradiciju.

Nubya Garcia

To što je neko ko ima tek nešto više od 30 godina već muzička zvezda uopšte nije toliko neobično, ali u slučaju ove muzičarke izdvaja se to da se ona njome bavi još otkako je imala samo 5. Tada je počela da uči violinu, a sa 10 i da svira saksofon, sve zahvaljujući porodici koja veoma voli muziku i koja joj je to omogućila od malih nogu.

Garsija je obrazovana muzičarka koja je već sarađivala sa raznim muzičkim imenima i hrabro eksperimentisala u svojim pesmama. Fanovi su se odužili tako što je njeno prvo izdanje iz 2017 godine rasprodato za jedan dan, a kritičari tako što je redovno stavljaju na liste najtalentovanijih i najperspektivnijih na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari