EBU o Letu 3: Bez politike, a na umu treba imati i golotinju, Evrovizija je porodični šou 1foto: Printscreen/YouTube/HRT Dora

Hrvatski predstavnici na ovogodišnjem Eurosongu, riječki bend Let 3 podigao je prašinu u regionu i diljem Evrope. Njihova pesma Mama ŠČ! postala je hit među fanovima Evrovizije, ali deo javnosti kome se ovaj sastav i njihova numera ne dopadaju želi da se Letu 3 zabrani nastup na Evroviziji.

Neki, “hejteri” su otišli korak dalje, kako piše Index. hr i otvorili su peticiju za ukidanje nastupa Leta 3 u Liverpulu.

Kreator peticije pojasnio je da je inicijativu pokrenuo zato što ne želi da Hrvatsku predstavlja Let 3 s „nakaradnom izvedbom“.

Peticiju je dosad potpisalo oko 430 osoba.

Šta će se dogoditi s Letom 3? Hoće li im Eurosong zabraniti predmete na sceni koji podsećaju na rakete, tražiti promenu teksta ili delova pesme.

Index. hr pitao je o tome čelne ljude EBU- (Evropske radiodifuzijske unije koja organizuje takmičenje ali su oni “odbili dati odgovore “na konkretna pitanja o tome jesu li već stigle pritužbe na nastup hrvatskog benda iz Hrvatske i drugih zemalja, kao i na pitanje hoće li EBU tražiti od HRT-a da Let 3 menja delove teksta ili nastupa.

„Takmičenje za pesmu Evrovizije (ESC) je porodična zabavna emisija i EBU očekuje od svih emitera koji učestvuju da osiguraju da svi umetnici i delegacije to imaju na umu, kao i vrednosti ESC-a, kada pripremaju svoje nastupe, posebno u pogledu golotinje, seksualnih konotacija i uopšte provokativnog izraza“, kaže EBU.

„Političke izjave su zabranjene i pre takmičenja“

EBU naglašava da su otvoreni politički stavovi na Eurosongu strogo zabranjeni.

„Pravila takmičenja za Pesmu Evrovizije navode da se svi takmičari moraju pridržavati ESC i EBU vrednosti i ne smeju deliti nikakva otvorena politička ili druga mišljenja koja su u suprotnosti s ESC vrednostima i/ili koja bi mogla dovesti takmičenje na loš glas.

To uključuje zabranu bilo kakvih političkih izjava odabranih umetnika u svakom trenutku, bilo pre takmičenja ili na sceni tokom događaja, kao i izvan njega“, kažu.
Za sada o nastupu Hrvatske nemaju dodatnih izjava.

Gruzija zbog Putina nije nastupila 2009.

Iako su otvoreni politički stavovi na Eurosongu zabranjeni, politike je na takmičenju oduvek bilo. Najviše, podsetimo, u nastupima i pesmama zemalja bivšeg SSSR-a.

Gruzija je, uz brojne kontroverze, izbačena iz takmičenja 2009. – želeli su nastupati s pesmom „We Don’t Wanna Put In“.

Naslov i tekst su, naravno, igra riječi – gruzijska poruka „ne želimo Putina“ nakon rata koji se tamo vodio godinu ranije.

 

Evropska radiodifuzna unija (organizacija odgovorna za biranje takmičara) procenila je da pesma sadrži „tekst, govor ili gest političke ili slične naravi“, što bi trebalo biti zabranjeno pravilima. Unija je naložila Gruziji da promeni tekst, što su ovi odbili pa su tako i izbačeni iz ždreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari