Edip na festivalu Mitem u Budimpešti 1Foto: Nebojsa Babic 6

Jugoslovensko dramsko pozorište učestvuje na jubilarnom desetom Interancionalnom teatarskom festivalu „Mitem” u Budimpešti sa predstavom Edip u režiji Vita Taufera, saopšteno je danas iz ove teatarske kuće.

Ovaj renomirani festival koji je počeo 30. septembra i traje do 23. oktobra, održava se u Nacionalnom teataru u Budimpešti.

Pored Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koje je jedini učesnik iz Srbije, na „Mitem” festivalu učestvuju predstave pozorišta iz Francuske, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Češke, Slovačke…

Predstava Edip je na programu u četvrtak 12. oktobra.

„Mitem“ – Međunarodni pozorišni festival Madač (čuveni mađarski književnik Imre Madač) predstavlja nastavak i svečani završetak takođe jubilarne desete Međunarodne pozorišne olimpijade koja je u više gradova Mađarske održana u prvoj polovini ove godine.

Tokom deset godina, na „Mitem” festivalu su gostovale predstave iz pedesetak zemalja, a ove godine učestvuju produkcije iz 12 država.

Predstava JDP-a Edip biće izvedena u selekciji „Mitem plus” u kojoj su još predstave teatra Komedi Fransez iz Pariza Tartif i Nacionalnog pozorišta iz Košica Hamlet.

Sofoklova tragedija o Edipu u kojoj igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević i Veljko Stevanović, od premijere 17. Septembra 2022. godine, na matičnoj sceni je odigrana 31 put.

Predstavu je do sada videlo više od 19 000 gledalaca, a karte za tri do četiri izvođenja mesečno bile su rasprodate odmah po puštanju u prodaju.

Predstava Edip je u novembru 2022. gostovala u Ljubljani na sceni Slovenskog narodnog gledališča Drama, početkom juna ove godine imala je dva izvođenja u zagrebačkom ZKM-u, a krajem juna je izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Karte za sva gostovanja su po pravilu bile rasprodate mnogo pre samog izvođenja, a ansambl predstave je uvek bio ispraćen stojećim ovacijama u prepunim salama, kao i svakog puta kada je predstava igrana u JDP-u.

Edip na festivalu Mitem u Budimpešti 2
Foto: Nebojsa Babic

U prestavi učestvuju i muzičari Đorđe Denić (pevač), Darko Golić (kontrabas) i Luka Lopičić (harmonika). Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, a autori muzike su Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!.

U isto vreme kada predstava Edip gostuje na festivalu „Mitem”, plakat Mirka Ilića za ovu predstavu biće izložen u Budimpešti.

Jedan od eksponata na izložbi „Opla Friends”, koja je otvorena 21. septembra u koncertnoj sali „Szimpla Garden”, upravo je i Ilićev plakat za predstavu Edip.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari