„Efemernost kartografije” Jelene Vojvodić i Aleksandre Kovačević u Gradskoj galeriji KC Grad 1Foto: Promo

U ponedeljak, 7. novembra u 20h u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad biće otvorena izložba mladih umetnica Jelene Vojvodić i Aleksandre Kovačević pod nazivom „Efemernost kartografije”.

Pejzaž počinje kao sažetak vidljivih karakteristika jednog određenog područja, njegovih oblika i načina na koji se ti oblici integrišu sa ostalim prirodnim ili veštački dodatim osobinama. Kombinujući vidljivo, spoljašnje i jasno ograničeno, sa unutrašnjim i emocionalnim svetom, mi gradimo svojevrsni sistem izražavanja – pejzaž postaje simbol sopstvenih previranja i sećanja. Ovo preplitanje unutrašnjeg i spoljašnjeg postavlja inače dinamičnu pozadinu života – u prvi plan. Tu, na prelazu iz intimnog prostora u javni, dolazi do generisanja mape – neuhvatljive i promenjive topografije do koje se teško dolazi fizičkim kretanjem kroz prostor.

Sam proces rada je zapravo prepoznavanje i otkrivanje kartografije ličnih osećanja, te pejzaži naginju ka apstraktnom – oblici realnosti su postali metafizički. Pejzaž je celokupnost našeg bivstvovanja sa koincidentnom realnošću prostora.

„Efemernost kartografije” Jelene Vojvodić i Aleksandre Kovačević u Gradskoj galeriji KC Grad 2
Foto: Promo

Aleksandra Kovačević rođena je u Čačku 1992. godine. Diplomirala 2022. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo u klasi profesora Dobrice Bisenića. Nagrađivana je studentkinja, a trenutno na master studijama slikarstva. Prvu samostalnu izložbu „Učitavanje“ priredila je 2022. godine u Likovnoj galeriji – Kolarac, a pored toga učestvovala je na brojnim zajedničkim izložbama u Srbiji, Poljskoj i Sloveniji.

Jelena Vojvodić rođena je 1995. godine u Benkovcu u Hrvatskoj. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti 2022. godine u klasi profesora Dobrice Bisenića. Trenutno je studentkinja master studija slikarstva u klasi profesora Zorana Dimovskog. Nosilac je stipendije Vlade Francuske za 2022. godinu, što uključuje razmenu sa Akademijom Beaux-Arts u Parizu. Izlagala je na brojim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena do 19. novembra i može se posetiti svakodnevno od 16h do 21h u Gradskoj galeriji KC Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari