Sa svojom mračnom komedijom „Tužna trubadurska balada“, koji je prikazan na festivalu u Veneciji, reditelj Aleks de la Iglesija (44) kaže da je želeo da izvrši „egzorcizam“ sveprisutnog bola španskog građanskog rata. U njegovoj ljubavnoj priči prepliću se i humor, ironija i komedija, a da Iglesija može da bude dobar u takvom poslu potvrđuje i njegova horor komedija „Dan zveri“ (1995) koji ima kultni status u Španiji. U ljubavnom trouglu su dva klovna koji se bore za naklonost plavokose akrobatkinje, a sve to na kraju dovodi do „destrukcije objekta ljubavi“.


„Naša prošlost je izuzetno tužna i dotiče nas preko roditelja i njihovih roditelja. Osećaj koji mi imamo o prošlosti jeste da smo osetili nasilje, da smo osetili bol, ali da nismo odgovorni za to“, kaže reditelj.

Jedan od neobičnijih „likova“ ove godine na Mostri je i američki reditelj i glumac Vinsent Galo. Novinska konferencija za njegov film „Obećanja napisana u vodi“, o ženi koja je smrtno obolela, otkazana je, a u pres materijalu za ovaj film samo piše: „Ovaj film je napisao, režirao i producirao Vinsent Galo. Dodatne informacije neće biti prezentovane“. Galo se nije pojavio ni na konferenciji za novinare povodom filma „Esencijalno ubistvo“, u kome glumi. Inače, on će biti predstavljen i u trećem filmu ove godine u Veneciji – „Agent“, koji će biti prikazan u selekciji Horizonti.

Mario Marton je predstavio „Verujemo“, istorijsko ostvarenje koje traje tri i po sata i prikazuje borbu za ujedinjenje Italije. Film stiže na 150-godišnjicu konačnog ujedinjenja. „Nadam se da će ovaj film uraditi nešto za mlade ljude“, izjavio je autor.

Interesnatno je da se jedan drugi italijanski film pozabavio traumama američkih ratnih veterana, koji su služili u Iraku. Reč je o dokumentarcu „Ward 54“, koji nosi naziv po delu psihijatrijskog odeljenja u Volter Rid vojnom medicinskom centru u Vašingtonu. Film se bavi sve većim brojem samoubistava vojnika koji se vraćaju iz Iraka. Film je režirala Italijanka Monika Mađioni, koja je bila izveštač za italijansku televiziju RAI, a ona svoje delo započinje pričom o poručniku Kristoferu Goldsmitu čiji je zadatak bio da slika žrtve rata u Iraku kako bi bile identifikovane. Kada mu je bilo saopšteno da mora da se vrati u Irak, on je znao da to za njega ne dolazi u obzir. Pretpostavljeni mu je ponudio tri opcije – da ode u Irak, da pobegne ili da se ubije. On je pokušao samoubistvo 2007. godine. Prema kongresnom izveštaju od prošlog meseca 1.100 američkih vojnika je izvršilo samoubistvo između 2005. i 2009. godine. Ova brojka se stalno povećava.

Rekordan broj premijera u Pusanu

Seul – Međunarodni filmski festival u Pusanu, jedan od najprestižnijih u Aziji, imaće ove godine rekordan broj svetskih premijera. Na 15. smotri, koja će se održati od 7. do 15. oktobra, biće prikazano 308 filmova iz 67 zemalja, a čak 103 će imati premijeru. Još 52 filma imaće internacionalnu premijeru. Festival u Pusanu se fokusira na otkrivanju novih filmova i reditelja debitanata iz Azije. Festival će otvoriti film kineskog reditelja Žang Jimoua „Pod glogovim drvetom“, a zatvara ga „Kamelija“, omnibus tri kratka ostvarenja o Pusanu, Visita Sasanatijenga sa Tajlanda, Isao Jukasie iz Japana i Jang Jun-Hvana iz Južne Koreje.

Trka za Oskara počinje u Torontu

Toronto – Festival u Torontu predstavlja prvu stepenicu za dela koja žele da skrenu pažnju na sebe tokom sezone nominacija za Oskara, a ove godine taj početak doživeće 339 filmova. Od četvrtka, pa tokom 11 dana, videće se da li će se ove godine u Torontu pojaviti sledeći „Milioner iz blata“ ili „Katanac za bol“.

Prvi film koji će biti prikazan je komedija Majkla Mekgovana „Score: A Hockey Musical“ i time će biti nastavljena tradicija da festival otvori kanadsko ostvarenje.

Očekuje se i poseta brojnih slavnih ličnosti, a trenutno se naročito naglašava dolazak Klinta Istvuda, Roberta Redforda, Roberta de Nira i Natali Portman. Inače, među filmovima koji se najželjnije iščekuju je i novo Deni Bojlovo ostvarenje „127 sati“, koji je njegov prvi rad posle hita iz 2008. godine „Milioner iz blata“. U pitanju je istinita priča o Aronu Ralstonu (glumi ga Džejms Franko) koji je morao da pribegne ekstremnim merama kako bi se oslobodio pošto mu je ruku pritisla stena dok je planinario 2003. godine.V. T.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari