Eko straža poslala zahtev RTS-u povodom emitovanja epizode serije „Južni vetar“ 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Nakon sporne epizode serije „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića u kojoj se pominju Gornje Nedeljice i iskopavanje litijuma, naišle su brojne reakcije i komentari, a sada se oglasila i Eko straža.

Povodom emitovanja ove epizode, Eko straža je uputila Zahtev za izvinjenje i povlačenje sporne scene iz daljeg emitovanja Draganu Bujoševiću, direktoru RTS-a, koji prenosimo u celosti u nastavku.

Kao učesnici protesta protiv rudarenja litijuma tokom jeseni i zime 2021. i 2022. godine, zahtevamo javno izvinjenje od urednika dramskog i serijskog programa RTS-a Marka Novakovića, kao i od režisera serije „Južni vetar” Miloša Avramovića, zbog sramotne scene u nedavno emitovanoj epizodi u kojoj se ekološki aktivisti predstavljaju kao „strani plaćenici”.

Javnosti ponuđeno obrazloženje da serija nije dokumentarna već da prikazuje fikciju je takođe sramotno, zato što su unajmljeni poznati holivudski glumci da odglume dijalog u kome ni mesto, ni ljudi, niti dešavanja nisu izmišljeni. To mesto, ti ljudi i ta dešavanja su i simbolično i stvarno u središtu velike krize koja je u našem društvu stvorena planovima za rudarenje litijuma.

Aktiviste koji zagovaraju očuvanje životne sredine i nesebično se angažuju u javnom interesu, volonterski, a koji su već žrtve raznih etiketiranja, upiranja prstom i pretnji, Avramović je ovakvim prikazom dodatno ugrozio, i zato insistiramo ne samo na izvinjenju, već i na uklanjanju sporne scene u epizodi, kako se ne bi pojavljivala prilikom repriziranja.

Ukoliko do izvinjenja i povlačenja ne dođe, to će biti jasna potvrda da RTS za račun vladajućih stranaka i stranih kompanija, protivno zakonu i etici koji regulišu ponašanje, vrednosti i obaveze javnog servisa, targetira ekološke aktiviste.

To bi, takođe, značilo da RTS otvoreno služi lobističkim grupama za reaktiviranje projekta „Jadar”, od koga je Vlada odustala, usled masovnih protesta u kojima smo učestvovali.

U navedenom slučaju, tražićemo poimeničnu javnu odgovornost direktora RTS i urednika dramskog i serijskog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Marka Novakovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari