Ekološki aktivisti su posuli supu po još jednoj Van Gogovoj slici 1Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Van Gogova slika iz 1888. godine, pod nazivom „Sejač i zalazak sunca“, našla se na meti mladih italijanskih aktivista za zaštitu životne sredine, koji su je isprskali supom. Ova slika se nalazi u muzeju Palaco Bonapart u Rimu i na sreći, kao i ostale slike koje su poslednjih nedelja bile izložene vandalskim činovima, ona je zaštićena staklom. Francuski list Mond je preneo da slika nije oštećena.

Za incident je odgovorno četvoro aktivista italijanske grupe „Ultima Generazione“, koji protestvuju zbog upotrebe fosilnih goriva i klimatskih promena, piše N1.

Kasnije je ta grupa na Tviteru napisala da je njena akcija „vapaj koji se ne može izjednačiti sa jednostavnim vandalizmom“.

„Nenasilne direktne akcije biće nastavljene sve dok građani ne dobiju odgovore od svojih vlada na svoje zahteve da zaustave gas i ugalj i investiraju u obnovljive izvore energije“, navela je ta organizacija.

Italijanske vlasti su reagovale ocenjujući da je napad na umetnost „odvratan čin koji mora da bude oštro osuđen“.

„Kultura koja je osnova našeg identiteta, mora da se brani i štiti, a nikako da se koristi za razne oblike protestovanja“, navele su nove italijanske vlasti.

Ta akcija dolazi posle niza sličnih incidenata poslednjih nedelja u Evropi, dok svet umetnosti od Pariza do Njujorka osuđuje vandalizam ekoloških aktivista.

Ekološki aktivisti su nedavno u muzeju u Londonu pljusnuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iz kojeg su slavni Van Gogovi „Suncokreti“.

Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike „Stogovi sena“ francuskog umetnika Kloda Monea.

U muzeju u Hagu aktivisti su gađali sliku „Devojka sa bisernom minđušom“, holandskog baroknog slikara Johanesa Vermera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari