Elektronika neće pobediti štampanu knjigu 1

U beogradskom hotelu „Envoj“ dodelom nagrada u kategorijama za naučni doprinos profesionalnom izdavaštvu, doprinos inovativnoj praksi i za vredno reprint izdanje, otvoren je drugi Festival „Pazi šta čitaš – humanistika, kultura, umetnost“, čiji je organizator izdavačka kuća Heraedu.

Za naučni doprinos ravnopravno su nagrađene tri knjige: „Globalna nejednakost“ Branka Milanovića u izdanju Akademske knjige, „Srbi u Habzburškoj monarhiji“ grupe autora u izdanju Prometeja i RT Vojvodine, i „Srpsko zidno slikarstvo u zemljama Lazarevića i Brankovića“ Tatjane Starodubcev, koje je objavio Institut za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta BU. Android aplikacija „Pupin (1854-1935)“, koju je u izdanju Istorijskog muzeja Srbije priredila Aleksandra Ninković Tašić, dobila je nagradu za doprinos inovativnoj obrazovnoj praksi.

Službeni glasnik dobitnik je dve nagrade za reprint izdanja – „Povelju kralja Milutina manastiru Banjska“, koju je priredio Đorđe Trifunović i osmotomni „Kvantni opis strukture srpskog jezika“ Đorđa Kostića, kao i posebnog priznanja za knjigu Mišela Pastura „Zelena – istorija jedne boje“.
Festival je umesto najavljenog pomoćnika ministra za nauku Srbije Nikole Tanića otvorila književnica Maja Sekulić Herman, koja živi i stvara u SAD. Ona je, govoreći o odnosu između štampane reči i savremene tehnologije, o čemu je 2011. objavila knjigu „Digitalna galaksija“, podsetila i da je „Sokrat negativno reagovao na pisanu reč tvrdeći da smanjuje moć pamćenja, a da je Gutenbergova štamparija izazvala strah od prodora loše literature i žal sa rukopisnim knjigama“.

– Odgovori na inovacije uvek su i pozitivni i negativni. Danas postoji dilema da li će prodor savremene tehnologije spustiti književni nivo. Lepa vest za sve one koji se bave knjigom jeste da podaci Američkog udruženja izdavača pokazuju porast štampanih izdanja knjiga za 10 odsto, što znači da generacija odrasla na „Hari Poteru“ više voli hartiju od piksela i da elektronska knjiga neće pobediti štampanu – rekla je Maja Sekulić Herman.

Na drugom Festivalu „Pazi šta čitaš“ učestvuje više od 30 izdavača i drugih institucija iz oblasti kulture, obrazovanja i nauke – muzeji, biblioteke, instituti, koji će predstaviti svoja kapitalna dela, a Narodna banka Srbije, Narodna biblioteka Srbije i Narodno pozorište iz Beograda i svoje retke, stare arhivske knjige. Tokom četiri dana ove manifestacije na programu su predstavljanja knjiga objavljenih tokom 2016. i 2017. godine, a za danas je najavljen okrugli sto na temu „Stručna i naučna literatura na margini ili stranputici: Kapitalno izdavaštvo između države i čitalaca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari