Emina Elor nova Koštana 1

Producenti predstave „Koštana” saopštili su da će podneti prijavu protiv bosanskohercegovačkog muzičara Boža Vreća, koji je iznenada napustio projekat koji režira Kokan Mladenović, dok će premijera, zakazana za 5. avgust u Tivtu u okviru festivala „Purgatorije“, ipak biti održana.

Kako je Danasu potvrđeno, novu Koštanu igraće glumica Emina Elor.

„Obavještavamo Vas da je Božo Vrećo samovoljno i neprofesionalno napustio projekat ‘Koštana’ i time grubo prekršio po više članova prihvaćeni i potpisani ugovor, norme etike i profesionalizma. Svojim djelovanjem Božo Vrećo je ugrozio rad i trud svih angažovanih profesionalaca u predstavi ‘Koštana’ i doveo u pitanje realizaciju projekta”, stoji u zajedničkom saopštenju Centra za kulturu Tivat, Srpskog narodnog pozorišta i Studentskog kulturnog centra Fabrika.

Oni napominju da će protiv neobičnog interpretatora sevdalinki podneti prijave pred nadležnim organima „zbog nanijete štete cjelokupnoj produkciji i tražiti zaštitu autorskih i srodnih prava svih angažovanih pojedinaca”.

„Uprkos svim okolnostima i neprofesionalnom ponašanju Boža Vreće, te ugrožavanju planiranih premijera u Tivtu i Novom Sadu i ostalih potvrđenih repriznih izvođenja predstave, producentski tim u saradnji sa kreativnim timom će obezbjediti potrebne uslove za realizaciju premijere”, ističu producenti.

Podsetimo, samo pet dana pre premijere dugoočekivanog regionalnog pozorišnog projekta „Koštana“ u Tivtu, glavna zvezda te predstave – Božo Vrećo, iznenada je napustio projekat. On je ovu informaciju prvobitno objavio na svom Fejsbuk profilu gde je kao razlog naveo da je od uloge Koštane odustao zbog narušenog zdravlja.
– Dragi moji, poslednjih dana, tokom proba desile su se neke, za mene jako stresne situacije koje su uticale na moje zdravstveno stanje i sutra se vraćam hitno kući u Sarajevo. Neću biti deo predstave jer je moje zdravlje narušeno i bitnije je od svega ostalog. Imam epilepsiju. Siguran sam da ćete shvatiti i razumeti me jer se ne osećam dobro – napisao je Vrećo, koji je zatim izjavio za Danas da je morao odustati od predstave zbog previše stresa i pritisaka, te da sada mora da odmara kako bi se potpuno oporavio.

Emina Elor, mađarska glumica rođena na Paliću, već je igrala lik Bore Stankovića u adaptaciji Andraša Urbana a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, koje je, baveći se diskriminacijom manjina, takođe bilo okarakterisano kao prvokativno. Ona je od početka bila deo ansambla Mladenovićeve postavke kao Stana, Stojanova sestra, a sada će ipak igrati glavnu ulogu. Kako je ranije najavljeno, u predstavi igraju i: Emir Hadžihafisbegović, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Nebojša Dugalić, Radoje Čupić, Aleksandra Pleskonjić, Gordana Đurđević Dimić…

Inače, autorski projekat Kokana Mladenovića u kome je ulogu Koštane trebalo da igra transrodna osoba od početka su pratile kontroverze. Prvobitno je komad trebalo da bude izveden u Pozorištu na Terezijama, ali je predstava skinuta sa repertoara i pre zakazane premijere. Prošlo je pola godine pre nego što je ova predstava našla nove producente i stalnu teatrasku scenu.

Nakon premijere, „Koštana“ će imati i reprizna izvođenja u Tivtu, a na repertoaru SNP-u u Novom Sadu biće od 23. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari