Emotivna priča o smrti i sećanje na Sašu Anočića 1Iz predstave „O medvjedima i ljudima“/Foto: Radovan Baja Vujović

Glumci NP Sarajevo igrali su sinoć, na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festvalu „Bez prevoda“, komad „O medvjedima i ljudima“, autorski projekat Saše Anočića, pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca i pozorišnog reditelja, koji je iznenada preminuo 5. maja ove godine.

Saša Anočić je napisao da je njegov komad priča o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima i da su svi likovi, kroz život, stekli neko „oštećenje“ koje ih, u pojedinim situacijama, nagoni da se ponašaju poput medvjeda“.

„Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“, pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo“, napisao je autor.

Predstava je bazirana na četiri ljudske tragedije koje su novine, u svojim crnim hronikama, zabeležile u jednom danu. Nižu se scene koje deluju kao da su „razbacane“, nepovezane ili su posledica slučajnosti.

U takvoj strukturi prepoznaje se život onakav kakav on jeste – slučajan i haotičan, sa slavljem i tugom, ljubavlju, prijateljstvom i nasiljem, vidljvim i nevidljivm silama i problemima, čiji uzroci su uvek u drugima, najbližima i najvoljenijima.

Za okruglim stolom, nakon komada, koji je publika ocenila sa 4.13, rečeno je da je to pozorišna priča o velikim problemima malih ljudi, o smrti, u kojoj svako od nas može da bude akter.

Glumica Mediha Musliović je navela da se to intimna i najvažnija priča Saše Anočića.

„Bilo mu je jako stalo da je ispriča. Svi ti likovi su bili u njegovom životu. To su ljudi koje je posmatrao i koji su ga se jako ticali. Na osnovu toga je napisao tekst i uradio predstavu. Mnogo je njegovog života, strahova, dilema i tragedija u ovoj predstavi. Radili smo intimnu, emotivnu priču i bili srećni što sarađujemo sa takvim čovekom, ali nedavno nas je jako potresla vest da on više nije sa nama“, kazala je glumica.

Njena koleginica Merima Lepić Redžepović je navela da se Saša Anočić „vratio u svoju predstavu i da oseća njegovo prisustvo“, te da je, tokom priprema komada, na sve nedoumice glumaca o scenama i likovima koje igraju, odgovarao :“To je tako i u životu“.

„Radili smo u jeku pandemije i svakodnevno su umirali ljudi, a potom sam odlazila na pripreme predstave u kojoj ljudi, takođe, umiru. To je bilo strašno. Onda, iznenada, stiže vest da je Saša preminuo. To je neverovatno. Kao da je napravio predstavu o sebi, kao da je rekao: „U redu, predstava je završena i moram da odem, a potom se u nju vratio“, kazala je za Danas Merima Lepić Redžepović.

Simpatije publike je osvojio desetogodišnji Isak Seksan, koji tumači lik Zlatana, dečaka čiju majku je njegov otac izbaco iz kuće na ulicu, koji je nevidljiv do pred kraj komada, kada se pojavljuje u sceni bez nasilja.

„Deca ne treba da budu na mestima gde su svađe, jer ih to ugrožava. Deca treba da budu prisutna u momentima mira i sreće, ali tako nije uvek, jer svet nije takav. Moj lik objašnjava da deca treba da se sklone od problema i u pravom životu“, kazao je mladi glumac i bio pozdavljen velikim apaluzom prisutnih na okruglom stolu.

Nakon večerašnje pauze, sutra će ansambl JDP igati „Putujuće pozorište Šopalović“. U utorak će gostovati NP Subotica sa „Radničkom hronikom“, a poslednje večeri, 9.juna, igraće se „Upotreba čoveka“, Novog tvrđava teatra, nakon čega će žiri odlučiti o nagradama, koje nose naziv „Ardalion“.

Vakcinacija glumaca iz Sarajeva

Članovi ansambla NP Sarajevo vakcinisali su se jutros u užičkom Domu zdavlja.

Na inicijatvu uprava NP Užice i JPFU, u saradnji sa zdravstvenim službama u Užicu, vakcinu protiv virusa korona je primilo dvadesetak glumaca i drugih članova sarajevskog pozorišta, koji su se zahvalili Gradu Užicu, upravi užičkog teatra i zdravstvenim radnicima koji su omogućili njihovu vakcinaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari