Entoni Hopkins će glumiti čoveka koji je spasao 669 dece od nacista 1Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

 

Ser Entoni Hopkins glumiće heroja iz doba Holokausta koji je dobio nadimak „britanski Šindler“ u predstojećem filmu.

Nikolas Vinton, mladi berzanski posrednik, godine 1939 pomogao je da se spasi 669 jevrejske dece iz okupirane Čehoslovačke, uoči Drugog svetskog rata.

Vinton je čuo za Kindertransport, organizaciju koja je spasavala nemačku i austrijsku decu jevrejskog porekla i bezbedno ih prebacivala u Veliku Britaniju i odlučio je da nešto slično uradi za decu iz Čehoslovačke.

Prvi ovakav transport je 14. marta 1939. godine poleteo iz Praga za London, a Vinton je skupio novac za prevoz i finansiranje britanskih hraniteljskih porodica za decu izbeglice.

Potom je organizovao još sedam ovakvih misija, koje su započinjale vozom iz Praga preko Nemačke do atlantske obale, a potom završavale brodom preko Engleskog kanala do Britanije.

Poslednji voz napustio je Prag 2. avgusta 1939. godine, a Vintonovi napori uglavnom su ostali nepoznati javnosti, dok se on kajao zbog svih onih koje nije mogao da spasi.

A onda, u emisiji That’s Life!, milioni ljudi su 1989. čuli za njega kada su ga spojili sa nekim od dece koju je prethodno spasio, a sve bez njegovog znanja.

Kada je voditeljka programa upitala da li neko duguje život Nikolasu Vintonu, na šta su ustali svi oko njega, deca koju je spasio 50 godina ranije, sada već odrasli ljudi.

Film One Life je adaptacija knjige If It’s Not Impossible… The Life of Sir Nicholas Winton, koju je napisala njegova ćerka Barbara, a njega tumače Džoni Flin i Entoni Hopkins, u različitim životnim dobima.

Helena Bonam Karter tumači njegovu majku Babi, a ostale uloge tumače Džonatan Prajs, Leno Olin, Romola Garai i Aleks Šarp.

Ser Nikolas Vinton preminuo je u julu 2015. godine, u svojoj 107. godini.

Izvor: Lad Bible

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari