Eparhija šabačka poklonila je svoje zemljište za gradnju ovog kompleksa, a prema urbanističkom projektu, na pet hektara zemljišta privodi se kraju gradnja verskih sadržaja, sportskih objekta i atletske staze, sadržaja za obrazovanje mladih, a predviđena je i gradnja bazena i balon sale.

Grad Šabac je dao sredstva za izgradnju dečjeg igrališta. Crkva će biti posvećena Svetom Savi, jer je želja da budući kompleks bude pre svega mesto na kojem će se mladi skupljati zbog obrazovanja. Imanje je u vlasništvu eparhije od 1840. godine kada ga je vladika Maksim otkupio od Turaka, koji su napuštali Šabac.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović posetio je gradilište i u razgovoru sa vladikom Lavrentijem precizirana je dinamika daljih radova. Inače, vladika Lavrentije na čelo Šabačke eparhije došao je pre tri decenije i za to vreme izgrađen je manastir Svetog Nikolaja na Soko gradu, najveći posle Hilandara, u Šapcu je izgrađen Hram Svetog Vasilija Ostroškog, a na Letnjikovcu crkva Svete Trojice, koja je po gabaritima veća od Saborne crkve, Svetih apostola Petra i Pavla. Značajan deo svojih aktivnosti vladika Lavrentije posvetio je mladima, a od 2.000. godine organizuje se „Moba“ gde se okuplja omladina iz dijaspore.

Povezani tekstovi