Erotski film Mišela Uelbeka ipak će biti objavljen, uprkos njegovom trudu da to spreči 1Foto: EPA/OLIVER BERG

Sud u Amsterdamu odbacio je žalbu francuskog književnika Mišela Uelbeka povodom erotskog filma u kome on glumi i ovaj film će ipak ugledati svetlost dana.

Holandski umetnički kolektiv moći će da objavi eksperimentalni erotski film u kome Mišel Uelbek navodno ima seksualne odnose sa mladim ženama, uprkos pokušajima književnika da to zaustavi.

Uelbek i njegova supruga probali su da spreče distribuciju filma KIRAC 27 kolektiva Keeping It Real Art Critics, kao i trejlera koji je bio dostupan na njihovom sajtu prošlog meseca, ali je u međuvremenu skinut.

U tom trejleru video se Uelbek u pidžami u krevetu pored žene u spavaćici, dok neki glas kaže: „Rekao sam mu da poznajem mnoge devojke u Amsterdamu koje će spavati sa poznatim piscem iz znatiželje“.

Učešće u ovom filmu je navodno predložila Uelbekova supruga na jednoj večeri u Parizu na jesen 2022, a potom su književnik i jedan od reditelja diskutovali o svim detaljima.

Kada je Uelbek stigao u Amsterdam na snimanje, potpisao je pravni dokument po kome prisustvuje da učestvuje u projektu koji će „možda uključivati eksplicitan sadržaj“, sa napomenom da njegovo lice i genitalije neće biti viđene u istom kadru.

Sud je odlučio da će se zbog toga „gledaoci pitati da li je Uelbek zaista učestvovao u scenama seksa, ili je unajmljen dubler“.

Pred kraj samog snimanja, Uelbek je odustao od projekta jer se njegova zamisao o tome šta je umetnički film razlikuje od vizije reditelja, a u žalbi sudu je napisao da je patio od depresije tokom potpisivanja ugovora i da je popio više čaša vina.

Sud je takođe odlučio da ne postoji nikakva potvrda doktora koja bi pokazala da je zaista patio od depresije i doveo u pitanje da li je pio vino pre ili posle potpisivanja ugovora.

Prethodno je jedan drugi sud u Parizu odbacio Uelbekovu žalbu da je trejler za film naškodio njegovom privatnom životu i reputaciji, ali je premijera planirana za 11. mart odložena.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari