Šest predstava Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane gostovaće u Beogradu od 21. do 25. aprila, na scenama Ateljea 212 i Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Najpre će Atelje 212 ugostiti Molijerovog „Tartifa“ u režiji Dušana Jovanovića, na Velikoj sceni 21. aprila od 20 sati i dramu „Za sada nigde“ Ane Lasić u režiji Aleksandra Popovskog, iste večeri u Teatru u podrumu od 22 sata.

Šest predstava Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane gostovaće u Beogradu od 21. do 25. aprila, na scenama Ateljea 212 i Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Najpre će Atelje 212 ugostiti Molijerovog „Tartifa“ u režiji Dušana Jovanovića, na Velikoj sceni 21. aprila od 20 sati i dramu „Za sada nigde“ Ane Lasić u režiji Aleksandra Popovskog, iste večeri u Teatru u podrumu od 22 sata. Dan kasnije videćemo, takođe, na Velikoj sceni Ateljea dramu Matjaža Zupančića „Klasa“ u režiji Mileta Koruna. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, SNG Drama gostovaće od 23. do 25. aprila, kada će izvesti Šniclerovu „Prostranu zemlju“ u režiji Januša Kica, Ženeeve „Sluškinje“ u režiji Diega de Brea i Tolstojevu „Anu Karenjinu“ u režiji Dušana Jovanovića.
Upravnici domaćih pozorišta u kojima će gostovati slovenački teatar, Gorčin Stojanović i Svetozar Cvetković ocenili su da će to biti najznačajniji kulturni i pozorišni događaj kod nas u predstojećoj nedelji. Cvetković kaže da u tome ima više od samog gostovanja, jer će to biti prilika da učvrstimo veze između dva grada, razmenimo ideje, i osnažimo prijateljstvo. Ljubljanska Drama je, kako kažu upravnici, teatar repertoarski vrlo sličan sa domaćim pozorištima u kojima će gostovati. Godišnje, tamo se izvede do 13 premijera, na redovnom repertoaru nalazi se više od 30 naslova, i po sezoni pozorište privuče do 100 hiljada gledalaca.
Janez Pipan, umetnički direktor i upravnik Drame iz Ljubljane, kaže da su predstave koje ćemo videti drugačije od onih koje su osamdesetih i devedesetih godina igrane na ovoj sceni. Sada su, kako kaže, više otvorene političkim i društvenim temama. „To su predstave nastale iz estetske tranzicije pozorišta, u kojoj se sada nalazimo“, kaže Pipan. On se nada da će ispuniti iščekivanja ovdašnje publike, koja je prilikom ranijih gostovanja zdušno primila ansambl iz Ljubljane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari