Etno festival Kladovo 2021. tradicija u novom ruhu 1Foto: JBK

Glavna klaovska ulica, Ulica 22. Septembra, juče i danas miriče na staro i tradiciju jer je u njoj više od stotinu izlagača iz čitave Srbije.

Na štandovima duž ulice izloženi su  predmeti mastali u radionicama koje nastavljauu tradiciju starih zanata, pletiva, vezeni i heklani  predmeti, mirisni starinski slatkiši, ćurčijski proizvodi i svi zajedno potvrđuju bogatsvo kulturnog nasleđa Srbije. Kladovo je juče i danas življe nego obično, jer su brojni posetioci u ulici starih zanata razgledali bogatu ponudu izlagača. Zanimljiv program folklornih grupa na platou pred Domom omladine pratilo je više stotina posmatrača, a  brojni posetioci “Etno festivala”  osveženje su potražili u baštama kafića i restorana.

-Sigurno je da “Etno festival” ima efekta. Najpre onaj koji se tiče očuvanja tradicije jer je ova manifestacija osmišljena kao smotra narodnog stvaralaštva, tradicije, kulture, hrane, pića i tradicionalne nošnje. Puni ugostiteljski objekti su takođe deo uticaja ove manifestacije, kao i iskorišćeni smeštajni kapaciteti. – kaže za dana Nenad Čerganović iz Turističke organizacije opštine Kladovo koaj je organizator “Etno festivala”.

 Večeras će kulturno umetnički program biti održan u Tvrđavi Fetislam. Najpre će nastupiti tri folklorna ansambla: KUD “Oplenac” iz Topole, KUD “Bane Milenković” iz Novog sela kod Vrnjačke banje i AKUD “Polet” iz Kladova.Nakon toga nastupiće Lepa Brena. S obzirom das u dozvolu za održavanje manifestacije dobili od Kriznog štaba, sve propisane mere za suzbijanje kovida 19 biće sprovođene, a  ulaz u tvrđavu biće strogo kontrolisan i ograničen. 

-Ulaz će biti dozvoljen samo osobama koje poseduju potvrdu o vakcinaciji, osobama koji poseduju potvrdu o preležanom virusu i osobama sa potvrdom o negativnom PCR testu ili o brzom antigenskom testu na kovid 19. – kazao nam je Nenad Čerganović.

Zbog izložbe narodnih rukotvorina  izmenjen je režim saobraćaja u glavnoj gradskoj ulici, ulici 22. septembra,  koja je za vozila zatvorena deonica od gradske česme do raskrsnice sa Obilićevom ulicom. Ova privremena  promena režima i dvadesetčetvoročasovna obustava saobraćaja biće na snazi do 1. septembra i  u tom periodu ovaj deo ulice 22. septembra biće pešačka zona. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari