Etnografski muzej u Beogradu večeras proslavio 122 godine postojanja 1Foto: Dejana Majstorović

Na otvaranju izložbe „Čitanje boja“ u Etnografskom muzeju u Beogradu koji proslavlja 122 godine postojanja, ministarka kulture Srbije Maja Gojković je večeras izjavila da „kulturno nasleđe koje čuva ta ustanova najslikovitije govori o bogatoj istoriji našeg naroda i države, kao i tradiciji i običajima“, te je taj muzej jedna od najvažnijih ustanova kulture u Srbiji.

Predlog i idejno-teorijsku osnovu za stvaranje Etnografskog muzeja gde će se izučavati narodni život, sastavio je istoričar Stojan Novaković, redovni član Srpskog učenog društva – današnje Srpske akademije nauka i umetnosti.

Etnografski muzej u Beogradu je osnovan februara 1901. godine i jedan je od najstarijih muzeja na Balkanu namenjen očuvanju tradicionalne kulture, a njjegica prva stalna postavka je otvorena 20. septembra 1904. godine povodom proslave 100. godišnjice Prvog srpskog ustanka.

Sakupljanje etnografskih predmeta je počelo sredinom 19. veka, u okviru Narodnog muzeja Srbije (Serbskonarodni muzeum), a sistematsko sakupljanje etnografskih predmeta i etnološko proučavanje je počelo radi učešća na Sveslovenskoj izložbi u Moskvi 1867. godine.

Na početku rada tog muzeja sakupljani su predmeti s čitavog područja Balkana, a ne samo tradicionalne kulture Srba.
Tokom Prvog svetskog rata uništen je veliki broj predmeta tog muzeja koji od posle Drugog svetskog rata obavlja etnološka proučavanja, istraživanja i konzervaciju predmeta.

Etnografski muzej je dosad imao osam stalnih postavki i na stotine izložbi. Etnografski predmeti se čuvaju u zbirkama: pokućstvo, nakit, običaji, narodne nošnje, narodna arhitektura, privreda, stočarstvo, saobraćaj, kultni predmeti.

Muzej ima jednu od najbogatijih stručnih biblioteka na Balkanu sa 60.000 publikacija i izdaje stručne publikacije, ima konzervatorsku službu, veliki izložbeni prostor.

U redovnom programu Muzeja od 1992. godine je i Međunarodni festival etnološkog filma. U Muzeju se organizuju radionice za decu i odrasle, predavanja, predstavljanja knjiga i koncerti.

Foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari