"Everything Everywhere All At Once": Oskar je stigao toploj porodičnoj priči o multiversu i nema opravdanja ako je niste pogledali 1foto: MCF Megacom Foto

Film „Everything Everywhere All At Once“ je realno obrisao pod sa ostalim nominovanima na ovogodišnjoj dodeli Oskara, a film je igrao u beogradskim bioskopima još krajem aprila prošle godine.

I tada se naslućivalo da će ovaj film biti nešto veliko i da će odneti velika priznanja, kako su napisali tada na portalu Oblakoder, jer svakako ovaj film nije nešto na šta svakodnevno nailazite.

Ako niste gledali ovaj film do sad, diva azijskog filma Michelle Yeoh glumi običnu ženu koja je iz Kine došla u Ameriku, trbuhom za kruhom, sa smotanim mužem sa kojim je na zapadnom tlu dobila „biliajlišastu“ ćerku koja mrzi ceo svet. Dolazak njenog oca na Kinesku Novu godinu, ćerka koja pokušava da se autuje pred dedom, i neplaćeni porez je već dovoljan zaplet za jednu ozbiljnu dramu o međuljudskim odnosima, ali ovo nije takav film. Poseta njenog muža, ali iz alfa univerzuma, naučiće Evelin da postoje drugi svetovi u koje možeš da uskačeš samo ako uradiš nešto potpuno glupo ili ludo, tipa da napraviš papercut između prstiju, pojedeš slinu, ili iskoristiš nagradu za najboljeg računovođu kao buttplug. No zezofon.

Nakon ovog kratkog opisa, možda pomislite da ovaj film izgleda kao Matriks za sredovečne žene. Onda ga pogledate i shvatite pa da, ovo jeste Matriks za sredovečne žene i sjajan je svih dva i po sata koliko ste prikovani za ekran, jer vam ne dozvoljava da odmaknete pogled, napisali su na Oblakoderu.

Ovo je film u kom ona mora da spasi svet, odnosno sve svetove, jer je njena ćerka iz alfa univerzuma depresivni Gen Z koji ne vidi smisla ni u čemu i usisaće ceo svet u neki depresivni crni bagel, iliti đevrek. No zezofon.

Ovo je film koji iz porodične drame postane kung fu film u kom se konačno sukobe bumeri i zumeri, odnosno konačno posmatramo tinejdžere i post tinejdžere kao prave punokrvne negativce, što, da se ne lažemo, oni i jesu.

Ovo je film u kom Jamie Lee Curtis i Michelle Yeoh imaju ljubavnu scenu sa viršlama na prstima. No zezofon.

Ovo je film u kojem je jedna od emotivnijih scena u kojem dva kamena na litici samo stoje i postoje. No zezofon.

Ovo je film i o paklu administracije i plaćanju poreza. E to tek nije za zezanje, zaključuju na Oblakoderu.

Michelle Yeoh je diva koju znate iz kultnog Crouching Tiger, Hidden Dragon, ali i obilja drugih filmova. Ovde po prvi put dobija situaciju da glumi i nešto drugo sem leteće kung fu kraljice. O typecast situacijama je pričao i njen direktni partner i filmski suprug Ke Huy Quan, koji je bio dete zvezda i glumio u Indijani Džonsu i Gunisima, a onda je ostavio glumu, da bi se sa uspehom filma Crazy Rich Asians vratio, jer je shvatio da će konačno svet filma ponuditi raznovrsnije uloge azijskim glumcima u velikim produkcijama.

Nisu ni slutili koliko su u pravu, jer su upravo ovim filmom uspeli da ispišu istoriju svetske kinematografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari