Kung fu, ples i prost humor: Da li se sećate ovog suludog spota koji su režirali ovogodišnji dobitnici Oskara 1EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Dvojica reditelja Danijel Kvan i Danijel Šejnart, koji zajedno idu pod imenom Daniels iliti Danijeli, imaju svu pažnju sveta nakon osvojenih Oskara. Međutim pored suludih filmova koje su do sad režirali, karijeru su započeli u isto tako nenormalnom muzičkom spotu.

Da ste 2014. rekli nekome da će ljudi koji stoje iza spota za EDM hit „Turn Down For What” koju su izvodili DJ Snake i Lil Jon, na kraju preneti svoju haotičnu i šarenu energiju na veliko platno – i u tom procesu zaraditi deset nominacija, i osvojiti sedam Oskara – možda vam ne bi baš poverovali na reč. Ali gledajući „Everything Everywhere All At Once“, videli bi da su sva obeležja Daniels stila ostala netaknuta.

Brza montaža, ples i koreografija, savijanje i pretumbavanje realnosti u kojoj ne znate šta je stvarno a šta ne, i pre svega vrlo dobra zabava je ono što odlikuje i ovaj kultni spot, ali i pesmu bez koje nijedna žurka onog vremena nije mogla da prođe. Gomila nadrealnih slika i rešenja koja su dva autora tad prestavila, nastavili su da ređaju i kroz dalju karijeru.

Pesma je bila fenomen sam po sebi, koriščena je za mnoge prilike, od filmova, serija, raznih skečeva, do inicijative Mišel Obame.

Sa druge strane spot je predstavio sudar kung fua, plesa, emocije i prostog humora, i otvorio put ka pogledu na svet Danijela, koji su svoju maksimalističku filozfiju „sve, uvek, stalno, i puno“ nastavili da razvijaju kroz godine da bi za nju bili nagrađeni Oskarom.

Pored ovog spota, Danijeli su imali i film „Swiss Army Man“ koji je sve ljude tad zbunio i zadivio suludom radnjom, u kojoj je Pol Dejno čovek izgubljen na ostrvu, sa kog će probati da pobegne tako što će mu pomoći leš koji priča i ispušta gasove. Da napomenemo da je leš tumačio Hari Poter lično, Denijel Redklif.

Suludi početak karijere nije naslućivao ovakav nastavak, ali svakako pozdravljamo i radujemo se i pitanje je gde posle ovakvog priznanja mogu da odu ova dva otkačena tipa. Da li će krenuti ustaljeniim filmskim normama, ili će nastaviti svojim glasnim, duhovitim i emotivnim putem, mada sumnjamo da od njih barem u nekom bliskom vremenu možemo da očekujemo „normalan“ film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari