Foto: Noć istraživača

Upavo za sve one koji su samo radoznali bez obzira koliko imaju godina po 13. put ali ne i baksuzan biće održana Evropska noć istraživača.

Kao i uvek manifestacija se održava poslednjeg petka u septembru ali ovog puta trajaće dva dana i biće održana i u subotu.

Pozivam sve koji su radoznali da otputuju u vreme kada su bili deca kada im je ceo svet bio nepoznat i kada su svaki dan otkrivali nešto novo, isto ono što i mi radimo svaki dan” – poručio je Igor Pašti sa Fakulteta za fizičku hemiju, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena beogradska Noć istraživača.

I upravo će Fakultet za fizičku hemiju tokom ova dva dana otvoriti vrata svojih laboratorija za sve one koji žele da se oprobaju kao istraživači I naučnici.

S obzirom da je 2018. Evropska godina kulturnog nasleđa istraživači i naučnici ove manifestacije biće posvećeni da zajedno sa posetiocima otkriju kako i koliko nauka pomaže u očuvanju i istraživanju kulturnog nasleđa.

Biće ovo pravo putovanje u prošlost.

Centar za promociju nauke u svom Naučnom klubu otkriće tajne beogradske prošlosti uz pomoć starih fotografija i UV svetlosti.Ljubitelji arheologije imaće priliku da istraže Lepenski vir I učestvuju u #zaviriuvir izazovu ili otkriju tajne antičkih mozaika.

Takođe posetioci će moći da se upoznaju sa rečnim brodovima kroz istoriju ali i pisanjem glagoljicom.

Za one koji bi da ipak ostanu u sadašnjosti moći će da se zapute na put oko sveta u svega šezdeset minuta.

Uoči same manifestacije predstoji “zagrevanje” za vikend. Veliki naučni šou u “Big fashion” tržnom centru u subotu od 16 do 20 časova. Zabavni naučni eksperimenti i radionice dočekaće poestioce tržnog centra Ušće u subotu I nedelju od 11. do 14. časova. Veselo uz malu dozu nauke biće i u Kombank dvorani gde će naučnici dočekivati posetioce u subotu od 18 do 20 časova i u nedelju od 12 do 14 časova.

Noć istraživača biće održana na deset lokacija u gradu, ulaz je slobodan, a sve informacije o programima mogu se naći na sjatu www.nocistrazivaca.rs.