FCS - Srpski autori i filmovi na 72. Berlinskom filmskom festivalu 1Foto: Promo

Danas počinje 72. Berlinski filmski festival na kom će srpski autori biti prisutni i ove godine, a u festivalskoj ponudi će se naći i nove režije Miloša Pušića i Daneta Komljena.

Nova režija Miloša Pušića, film „Heroji radničke klase“ koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije i u kome glavnu ulogu tumači naša proslavljena glumica Jasna Đuričić, deo je prestižnog programa „Panorama“. Projekat za za ovaj film je 2012. godine učestvovao na platformi za razvoj scenarija (Script Station) održanoj baš u okviru Berlinskog festivala.

Filmski centar Srbije je Pušiću u novembru 2020. godine odobrio sredstva za završetak filma (u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma), a uz obrazloženje da je u pitanj ostvarenje koje „uznemirava i potresa, navodi se u saopštenju.

Film „Heroji radničke klase“ je nastao u okrilju Pušićeve produkcijske kuće Altertise, a na scenariju su, pored reditelja/producenta Pušića, radili njegovi provereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević. Pored i Jasne Đuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu „Quo Vadis, Aida?“ proglašena za najbolju evropsku glumicu, u „Herojima radničke klase“ glume Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica i drugi.

Na 72. Berlinskom filmskom festivalu biće prikazana i srpska manjinska koprodukcija „Poslevode“ u režiji Daneta Komljena, i to u okviru selekcije „Forum“. Film „Poslevode“ (međunarodni naslov „Afterwater“), nastao je u koprodukciji Nemačke, Španije, Republike Koreje (Južne Koreje) i Srbije. U filmu glume Jonaš Hapka, Signe Vestberg i Boban Kaluđer. Glavni producent je nemački Flaneur Films, dok su srpski koproducenti Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić iz producentske kuće Dart film. Nastanak ovog filma je takođe podržan od strane Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Popularna serija „Crna svadba“, nastala u produkciji filmske kuće Firefly i Telekoma Srbija , uvrštena je u odabrani program Berlinala za promociju televizijskih serija. Kreatori serije su Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić, a Ćipranić potpisuje i režiju svih deset epizoda ove serije u kojoj udarne role tumače Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo i Slavko Štimac.

Berlinale Talents ove godine obeležava dvadeseti „rođendan“. Među 200 novih učesnika ovog cenjenog programa obuke i usavršavanja nalaze se naši reditelji Marija Stojnić i Stefan Malešević. Marija Stojnić je autorka nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja „Između sna i sna“ i „Govori da bih te video”, dok je Stefan Malešević poznat po svojim nagrađivanim režijama – dokumentarcu „Gora“ i dugometražnom igranom filmu „Mamonga“.

Berlinski filmski festival održaće se od 10. do 20. februara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari