"Feđa Štukan ne ugrožava bezbednost Srbije već vlast": Advokat glumca za Danas 1Štukan, El Sar, Spahović, Foto: ATAImages, N1 screenshot

Prema rečima Štukanovog advokata Seada Spahovića sve što se desilo s glumcem, piscem i pilotom Feđom Štukanom pravno nije normalno. A, desilo se, da podsetimo, to da je sinoć priveden i zadržan na beogradskom aerodromu iako je bio najavljen kao gost 16. festivala KROKODIL.

Prespavao je na klupama, što mu, kako kaže nije predstavljalo naročit problem i ne bi od sebe da pravi žrtvu, ali će se dalje sve rešavati preko advokata i u skladu sa pravom.

U kontekstu prava, valja podsetiti da Feđu Štukana zadržavaju drugi put bez obrazloženja osim ako se u obrazloženje ne računa zaokruživanje citata iz zakona pod tačkom broj osam.

– Sa pravnog aspekta je nenormalno bilo koje rešenje i bilo koja odluka koja nije obrazložena. Svaki građanin, svako i fizičko i pravno lice ima pravo na takozvanu obrazloženu odluku, to je evropski standard. Druga stvar je da svaka država ima prava do zabrani nekom da uđe, ali ta država kad zabrani nekome da uđe mora da mu da obrazloženu odluku, a to se nije desilo, nego je dat samo citat iz Zakona i zaokružena tačka osam. Nikad nije rečeno da Feđa Štukan ugrožava bezbednost Republike Srbije zato što radi to i to, bavi se time i time, iznosi takve stavove, radi takve stvari, on je terorista, on je ovo ili ono. Ne, nego ima samo zaokružena tačka osam i to je ugrožavanje bezbednosti Republike Srbije. E, sad zamislite vi sad to, da jedan glumac, pisac, jedan nezavistan intelektualac ugrožava bezbednost Republike Srbije? Ja mislim da Feđa Štukan ne ugrožava bezbednost Srbije nego on ugrožava vlast u Srbiji. Eto, to je po meni suština, jer je ovde vlast sebe izjednačila sa državom – objašnjava Sead Spahović.

Upitan šta će dalje preduzeti kao Štukanov advokat odgovara:

– Žaliću se na ovu odluku upravo  iz tog razloga što nema obrazloženja.

Da mora da postoji validan razlog i dokument za zabranu ulaska u državu a pogotovo ako je reč o javnoj ličnosti tvrdi i advokatica Sara El Sarag.

– Ovo je jedno zastrašivanje, koje je vrlo neprijatno – kaže advokatica Sara El Sarag za Danas povodom sinoćnjeg privođenja glumca, pisca i pilota Feđe Štukana na beogradskom aerodromu.

Prema njenim rečima i da se Feđa Štukan obratio Ministarstvu untrašnjih poslova i Ministrstvu spoljnih poslova i da je dobio pisanu potvrdu o tome da ne postoji nikakva zabrana ili poternica, to ne znači da pomenuti organi neće imati takvu naredbu 15 minuta kasnije.

Kada se raspiše poternica ili zabrana ulaska mora da se zna ko je raspisao i po kom osnovu. Ali, najveći je apsurd što niko ne poseduje takvu informaciju – skreće pažnju Sara El Sarag.

– Recimo, ne može meni da bude zabranjen ulaz u Crnu Goru, a da ja ne znam zašto, a posebno kad je neko javna ličnost kao što je Feđa Štukan. To je ono što je nelogično u svemu tome i zbog toga mislim da je sve ovo više medijska hajka nego da postoji stvarno neki validan dokument i razlog. Ako dobijete zabranu ulaska u zemlju morate da znate zašto ste je dobili i od koga ste je dobili – naglašava Sara El Sarag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari