izložba skulptura Andreja Prokopijević

Izložba radova Andreje Prokopijević „Skulpturalna forma: mogućnost intrinzične kinetike“ biće predstavljena od 2. do 10. februara u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti.

Praktičnom primenom fenomenologije pokreta na ne-kinetičku skulpturu i njenu percepciju kroz intrinzično dinamizovanu formu, autorka ispituje ne samo naše poimanje prostora, već i uočenu korelaciju između skulpture, našeg tela i prostora.

Andreja konstruiše statična vajarska dela kao manifestacije pokreta analizom plastičkih funkcija pri postupku izvođenja skulpture, unutrašnjom dinamikom forme i izborom reflektujućih, krhkih materijala, stakla i pleksiglasa, koji dovode u pitanje suštinska jezgra skulpture – statičnost i atemporalnost.

Uvođenje stakla kao materijala u savremenom vajarskom delu uključuje i markiranje intrinzične kinetike kvalitativnim funkcijama materijala i ulogom imanentne logike materijaliteta pri konstruisanju umetničke forme koja je proizašla i iz saradnje autorke sa specijalistima za ravno i duvano staklo tokom njenog boravka u Nacionalnoj školi za staklo i profesorima Vajarskog odseka FLU Mrđanom Bajićem i Radošem Antonijevićem.

Doktorsko-umetnički projekt autorke je rezultat prve međunarodne saradnje Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerziteta Žan Mone u Sent Etjenu, realizovan pod pokrovitetljstvom Vlade Francuske kao doktorat u komentorstvu.

Andreja Prokopijević rođena je 1983. godine u Beogradu.

Osnovne studije pohađala je na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu.

Post-diplomsko istraživanje Andreje Prokopijević započeto je na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a zahvaljujući stipendiji vlade Francuske za doktorat u komentorstvu nastavljeno na Univerzitetu Žan Mone u Sent Etjenu i Labaratoriji za studije savremene umetnosti, književnosti i jezika.

Izlagala je na devet samostalnih i na više od pedeset domaćih i međunarodnih grupnih izložbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari