Festival Alternative film/video u Domu kulture Studentski grad: Arhivski program „Projekcije seksa u jugoslovenskom alternativnom filmu od 1970-ih“ 1

Od 6. do. 9. decembra u Domu kulture Studentski grad biće održan Festival novog filma i videa Alternative film/video.

U sredu u 19 sati  je zakazano otvaranje izložbe autora Marka Ubovića pod nazivom „Aiming at me? – između imaginarne slike i reflektovane misli“.

Isto veče, od 20 časova, biće otvoren festival a zatim će biti prikazan prvi Takmičarski program, od ukupno tri, u kojima će biti prikazano 36 filmova iz 26 zemalja sveta po izboru ovogodišnjeg selektora festivala, britanskog filmskog kritičara i kustosa, Nila Janga.

O najboljim filmovima koji će se naći na Listi značajnih ostvarenja festivala, odlučivaće međunarodni tročlani žiri u sastavu: Belit Sag (video i vizuelna umetnica iz Amsterdama), Dušica Dražić (umetnica i kustoskinja, trenutno nastanjena u Antverpenu) i Igor Simić (vizuelni umetnik i filmski reditelj iz Beograda).

Članovi žirija predstaviće publici svoje umetničke prakse u toku festivala, programima u Maloj sali DKSG u 18.00 časova (četvrtak-subota).

Nemački edukator i autor, Robin Kecle, održaće trodnevnu radionicu manipulacije tzv. pronađenim materijalima (found footage) i rada na njihovim (de)konstrukcijama.

U saradnji sa Umetničkom galerijom Nadežda Petrović iz Čačka, biće održana promocija kataloga programa „Sonjin septembar“, koji se tradicionalno održava u čast rano preminuloj glumici Sonji Savić.

Matijas Majndl, slavista i filmski istoričar iz Švajcarske, priredio je arhivski program filmova pod nazivom „Projekcije seksa u jugoslovenskom alternativnom filmu od 1970-ih“.

Publika će u petak od 16 časova imati priliku da pogleda aktuelnu produkciju eksperimentalnih filmova Akademskog filmskog centra DKSG, ali i mogućnost da sa gostima i autorima učestvuje na okruglom stolu o festivalu, u subotu, 9. decembra od 11 časova.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari