Festival BUNT 9.0 od 21. novembra u Beogradu 1Dizajn plakata: Siniša Subotić

BUNT – Beogradska Umetnička Nova Teritorija po deveti put se odvija tokom novembra i decembra pod sloganom “Pođite sa nama”. Programi festivala BUNT 9.0 mogu se pratiti na Kolarcu, u legatu Josipa Slavenskog, dvorani AKUD „Lola“ i u Etnografskom muzeju.

Kao i prethodnih godina fokus festivala je na delima srpskih kompozitora, mladim izvođačima, neuobičajenim koncertnim programima i inkluzivnom učešću osoba sa posebnim potrebama, a program uključuje i dva tribinska sadrzaja.

Na otvaranju festivala 21. novembra violinistkinja Marije Špengler Marković će izvesti tri solo sonate J. S. Baha.

Već narednog dana na BUNT-u će biti održan dvostruki pijanistički resital koji započinje Ivan Bašić, Laureat upravo završenog takmičenja u Rimu, a zatim Dejan Sinadinović sa izborom dela srpskih kompozitora da bi koncert završio ređe izvođenim Vagnerovim pesmama sa proslavljenim sopranom Katarinom Jovanović.

Pijanistički most Zagreb – Beograd biće uspostavljen na promenadnom koncertu na Kolarcu 28. novembra. Srpske kompozitore (Žebeljan, Trajković, Mokranjac) izvešće hrvatski pijanista na čijem čelu je Katarina Krpan a hrvatske kompozitore (Papandopulo, Josipović, Šipuš) mladi srpski pijanisti.

Na kraju koncerta duo Krpan – Bratić će izvesti premijerno novu kompoziciju Frana Đurovića.

Umetnost harmonike predstaviće Vladimir Blagojević u Etnografskom muzeju 6. decembra, a kamerne sastave iz Novog Sada, gudački kvartet TAJJ i Novosadski duvački kvintet čućemo u Dvorani Lola 12. decembra sa kompozicijama srpskih autora: Stefanović, Mastikosa, Vejnović, Vojnović, Bruči, Kiraly, Konjović.

Mladi umetnici, Nemanja Egerić, klavir i Angelina Nikolić, flauta, nastupiće 16. decembra u legatu Slavenskog sa vrhunskim delima muzike XX veka, a nedelja 26. decembra je posvećena najmlađima.

Festival BUNT 9.0 od 21. novembra u Beogradu 2
Dizajn plakata: Siniša Subotić

Najpre će nastupiti Udruženje Nebograd, hor Dečjeg kulturnog centra koji će izvoditi pesme Nikole Čuturila a u nastavku će mali flautisti, učenici Muzičke škole iz Jagodine, predstaviti svoje kompozicije nastale pod okriljem profesorke Gordane Grujić Milovanović tokom pandemije kovida.

Festival se završava na Kolarcu 28. decembra, prazničnim nastupom Nataše Veljković sa muzikom značaknih autorki Gubaiduline, Žebeljan i Pejačević, da bi u drugom delu koncerta poznata pijanistkinja izvela čuveni Karneval životinja Sen Sansa sa muzičkim prijateljima Sandrom Belić, Ljubišom Jovanovićem, Ognjenom Popovićem, Katarinom Jovanović, Srđanom Palačkovićem i mladim, već afirmisanim solistima Nemanjom Adamovićem, Milicom Zulus, Katom Stojanović i Stevanom Jovanovićem!

U okviru festivala BUNT 9.0 biće održana promocije knjige “Život bez kompromisa za umetnost i mir – Jelena Šantić, eseji, zapisi, komentari” i “Vreme protesta, borba za kulturu, bunt i nežne životne priče” Miodraga Ignjatovića kao i predstavljen i dupli CD “Passion & Devotion” u izdanju Metropolisa, na kome se nalazi 16 kompozicija srpskih autora za flautu u izvođenju Ljubiše Jovanovića.

“Ključne reči su i dalje: visoka umetnost, kreativnost, odgovornost prema muzici, odgovornost prema profesiji i znanju, talentovani mladi na putu umetnosti, savremeno stvaralaštvo, spas razuma, prilagođavanje tehnologiji ali ne i amoralu, ne pristajanje na survavanja društva i gubljenje pojma o svim vrednostima. Zato vrednost stavljamo u prvi plan i po svaku cenu, i zato je sve teže u tome i opstati i uspeti. Ostajemo dosledni i idemo dalje svojim putem”, navodi se u manifestu festivala BUNT 9.0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari