Festival drama i serija FEDIS od 5. do 7. oktobra, 11 put 1Foto: Promo

Na predstojećem, 11. Festivalu drama i serija FEDIS nagrada Zlatna antena dodeljuje se u 12 kategorija na osnovu mišljenja žirija koji broji čak 12 osoba.

Izbor za glumačke nagrade napravila je glumica Sonja Damjanović.

U konkurenciji za glavnu mušku ulogu su: Nenad Jezdić („Vikend sa ćaletom“ i „Kamijondžije“), Jovo Maksić („Kosti“), Boris Isaković („Porodica“), Gordan Kičić („Mama i tata se igraju rata“).

U kategoriji epizodnih muških uloga našli su se: Dragan Mićanović ya „Kosti“, Filip Đurić za „12 reči“, Branko Vidaković za „Viken sa ćaletom“, Nikola Risatnovski za „Jedini izlaz“.

U izboru za nagradu za glavnu žensku ulogu su: Mirjana Karanović („Porodica“), Nina Janković („Mama i tata se igraju rata“), Gorica Popović („Kaljave gume“), Anđelka Prpić („Jedini izlaz“), dok su za „epizode“ nominovane: Nikolina Jelisavac („Kosti“), Sena Đorović („Tajna vinove loze“), Svetlana Bojković („Porodica“), Dušanka Stojanović Glid („Zlatni dani“).

U kategoriji Glumačko otkrovenje takmiče se: Aleksandar Dimitrijević („Klan“), Lea Sekulić („Kosti“), Rasko Mićić („12 reči“), Nedim Nezirović („Klan“).

Za nagradu Zlatna antena za najbolju režiju, nominovao je reditelj Aleksandar Adžić odabravši: „12 reči“, „Kosti“, „Porodicu“ i „Klan“.

Kostimograf Borisa Čakširan u katagoriji kostima odabrao je: „12 reči“, „Kosti“, „Kalkanski krugovi“, „Mama i tata se igraju rata“.

Za najbolju fotografju Radoslav Vladić je predložio: „Kamiondžije“, „Kalkanske krugove“, „Kosti“, „Tajnu vinove loze“. Scenarista Spasoje Ž. Milovanović nominovao je za najbolji scenario: „Mama i tata se igraju rata“, „Klan“, „Porodica“ i „Vikend sa ćaletom“.

Za najbolju montažu Vladimir Marković je predložio: „Porodicu“, „Klan“, „4 ruže“ i „Kaljave gume“. Muzičarka Biljana Krstić za najbolju muziku u TV serijama odabrala je: „Porodicu“, „Kalkanske krugove“, „Kosti“, „Tajnu vinove loze“.

U konkurenciji za najbolju TV seriju prethodne sezone nalazi se trinaest domaćih serija. 11. Međunarodni Festival drama i serija FEDIS, odražava se od 5. do 7. oktobra u Domu omladine Beograda.

Žiri

Vesna Stanojević, glumica i profesorka na katedri za glumu na Britanskoj kraljevskoj akademiji u Londonu, predsedavaće ovogodišnjim Stručnim žirijem FEDIS-a, a članovi su i: Jelena Jovović, urednica TV Novosti, Đorđe Kukuljic,a glumac iz Zagreba, Zoran Panović, novinar, i Sabolč Tolnai reditelj, kao i umetnici koji su selektovali seije po kategorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari