Festival evropskog filma u Smederevu od 8. do 15. avgusta 1

Od 8. do 15. avgusta, u okviru letnjeg bioskopa Patosinema, biće prikazana filmska ostvarenja kinematografija osam zemalja Evropske unije, prenosi Podunavlje.info.

EU je proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa, te se ovogodišnji festival održava u tom duhu, pod motom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, sa idejom da se posetioci podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine, kroz filmsku umetnost.

Festival evropskog filma organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar u Beogradu, u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) i letnjim bioskopom Patosinema.

Kao i uvek, svi programi bioskopa su besplatni, a ove godine sve projekcije počinju u 20 i 30.

Bioskop Patosinema se realizuje u okviru manifestacije Kulturno leto 2018. Centra za kulturu Smederevo, pod pokroviteljstvom Grada Smedereva.

Sreda, 8. avg – Fer-plej [2014, SK], 100’

Zajednički česko-slovački projekat koji ostavlja bez daha. Čehoslovačka 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki koja se nada da se takmiči na Olimpijadi, a izabrana je u nacionalni tim. Ona se nalazi na specijalnom lekarskom tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide („Stromba“). Njene performanse se povećavaju, ali kasnije otkriva negativan efekat uzimanja steroida, čime prestaje da ih koristi. Njena majka vidi učeće Ane na Olimpijadi kao priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da emigrira.

Četvrtak, 9. avg – Kratki filmovi BAFTA 2017 [2017, VB], 98’

Osam kratkih filmova i animacija nominovanih u British Short Film i British Short Animation na filmskim nagradama EE British Academy Film Awards.

Petak, 10. avg – Mađari za Barsu [2014, HUN], 85’

Tri potresne ljudske sudbine. Više od obične priče. Posle revolucije 1956. godine njegovi klupski saigrači su postali Kocsis i Czibor, dva genija zlatnog tima. Tri mađara zauvek su osvojili srca Španaca i Katalonaca. Njihov život su pored uspeha obeležile poteškoće, kao i tragedije. Dobitnik zlatne lopte Luis Suárez, kao i njegovi nekadašnji saigrači govore u filmu, a takođe govore i sinovi legendi. Nezaboravni mečevi, dosad neviđeni golovi, fantastične finte i pasovi.

Subota, 11. avg – Život i sećanja i Šarlatan Manjifiko [2017/16, SLO], 25’ i 60’

Iz Slovenije nam stižu dva dokumentarna filma, „Šarlatan Manjifiko“ i „Život i sećanja“. Prvi film predstavlja zabavni zaplet odlične muzike, spontanih i komičnih situacija, rečju portret muzičara Magnjifika. Dokumentarni film prikazuje njegovu karijeru od početka osamdesetih do svetske slave s hitom kao što je Hir Aj Kam Hir Aj Go.

Nedelja, 12. avg – Tužilac, branilac, otac i njegov sin [2015, BG], 102’

Dva ambiciozna advokata suočavaju se na suđenju komandantu Miloradu Krstiću, optuženom za ratne zločine u ratu u Bosni. Branilac Fin započinje istragu kako bi potvrdio svedočenje mladog svedoka – i uskoro sreće mladićevu porodicu. Film je inspirisan istinitom pričom.
Iglika Trifonova (1957) je 1982. godine diplomirala filmsku i TV režiju. Karijeru je započela kao internacionalno nagrađivana rediteljka dokumentarnih filmova. Kao rediteljka i scenaristkinja 2001. godine, snimila je svoj prvi igrani film. Od tada je uspešna i etablirana filmska autorka sa 15 dokumentarnih i tri igrana filma.

Ponedeljak, 13. avg – Upad kod Bergmana [2013, SE], 107’

Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis, and Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

Utorak, 14. avg – Nisam đubre [2016, FRA], 111’

Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

Sreda, 15. avg – Dečak na mostu [2016, CY], 85’

Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, koji ni vas neće ostaviti ravnodušnim. Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari