Ove godine Festival humora za decu, 24. po redu, održava se od 17. do 21. septembra. Kao i svake godine, svečani početak je u utorak, 18. septembra u podne. Prvog dana dodeljuje se i nagrada Zlatno Gašino pero, a ove godine dobitnica je Mirjana Stefanović. Tokom celog dana u sali Centra za kulturu održava se takmičenje dečijih dramskih grupa koji dodelu nagrada mogu da očekuju isto veče u 19 sati.


Na programu drugog dana je dodela nagrade Srebrno Gašino pero Dušanu Đurđevu za knjigu „Radovi na mlečnom putu“. Tokom celog drugog dana pisci i glumci posećuju osnovne škole na teritoriji opštine Lazarevac. Pisci koji ove godine gostuju na Festivalu su: Slobodan Stanišić, Dobrica Erić, Dušan Đurđev, Mirjana Stefanović, Gordana Timorijević, Uroš Petrović, Igor Kolarov, Branko Stevanović, Gradimir Stojković, Boško Lomović, Dejan Aleksić, Dragomir Ćulafić, Violeta Jović, Šimo Ešić, Elizabeta Georgieva, Rajko Lukač, Gordana Maletić, Slavka Petković Grujičić. Tog dana se održava i okrugli sto za bibliotekare dečijih odeljenja.

Treći dan je Lazarevčanima najpoznatiji po maskenbalu u kojem učestvuju deca svih lazarevačkih osnovnih škola i gosti iz okolnih opština. Međutim, deci koja učestvuju na konkursu treći dan je najpoznatiji po dodeli nagrada najboljim učesnicima. Tog dana neki će sa poklonom i diplomom za osvojeno prvo, drugo ili treće mesto otići svojim kućama u Niš, Beograd, Kraljevo, Dimitrovgrad, Sremsku Mitrovicu, Beli Potok, Podgoricu, Vukovar, Bijeljinu i druga mesta iz kojih su došli po nagradu.

U program su uvrštene i izložba dečijih radova koji su nagrađeni na konkursu Festivala, izložba „Nova nedođija“ Petra Stanimirova iz Bugarske i izložba „Bio jednom jedan lav“ Peđe Trajkovića iz Jagodine.

Apsolutni pobednik Festivala je Narodna biblioteka Užice, apsolutni pobednik literarnog dela za mlađi uzrast je grupa učenika odeljenja 1/5 – OŠ „Stanislav Sremčević“ iz Kragujevca, a za stariji Katja Dimov, učenica 5. razreda iz Pesničke radionice Narodne biblioteke „Detko Petrov“ iz Dimitrovgrada.

Na Festivalu učestvuju i festivali za decu iz Bara i Tuzle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari